Jump to content
Frano84

Javni bilježnik odbija izdati ovjerenu presliku izjave o odricanju od nasljedstva

Preporučene objave

Nakon smrti roditelja, na poziv Javnog bilježnika koji vodi ostavinski postupak po ovlaštenju Općinskog suda, sam pri istom na zapisnik dao usmenu izjavu o odricanju od prava na nasljeđivanje, odnosno o odricanju od nasljedstva. Učinio sam to radi izbjegavanja uplitanja u kompleksne obiteljske odnose. Javni bilježnik mi je tada uručio pisanu presliku moje izjave, no preslika nije ovjerena. Na moj zahtjev, JB nije želio uručiti mi ovjerenu presliku izjave tvrdeći da se "ne radi to tako".

Ako razumijem ispravno, na osnovi Zakona o javnom bilježništvu JB ne smije izdavati isprave, odnosno preslike isprava bez ovjere. Ako točno razumijem, JB može biti povjerenik/ovlaštenik suda upravo zbog zakonskih svojstava koje određuje Zakon on JB. Nije li time javni bilježnik dužan izdati mi ovjerenu presliku moje izjave? Da li je JB kao povjerenik suda u ostavinskom postupku dužan bilo kojom pravnom osnovom na moj zahtjev izdati mi ovjerenu presliku mojih pravnih postupaka i izjava u ostavinskom postupku? Postoji li ikakav pravni način da ja, kao potomak, stranka koja je sudjelovala u ostavinskom postupku na zahtjev dobijem ovjerenu, pisanu presliku vlastitih usmenih izjava primljenih na zapisnik od strane JB?

Uređeno od Frano84

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Izjava je u formi zapisnika? Da li Vam je uručeno rješenje o nasljeđivanju u kojemu bi trebalo biti jasno naznačeno ovo što tražite, odnosno da ste se kao zakonski nasljednik odrekli svog nasljednog dijela? Ukoliko imate, isto po pravomoćnosti može poslužiti svrsi za koju Vam već treba.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 8 sati , Borbena7 je napisao:

 

Rješenje mi nije uručeno - putem e-pošte, odaslane s kontakt adrese JB-a navedene na stranicama Javnobilježničke komore, JB me na upit o rješenju obavijestio kako nemam pravo na daljnji uvid u ostavinski postupak niti primanje rješenja iz razloga što sam se nasljedstva odrekao. Nakon tog postupka JB-a pokušao sam osobnim dolaskom u ured ishodovati ovjerenu presliku ranije dane izjave o odricanju što mi je odbijeno na navedeni način.

Uređeno od Frano84

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Do rješenje o nasljeđivanju možete doći putem suda s obzirom da je javni bilježnik u ostavinskom postupku sudski povjerenik. Podnesite zahtjev sudu da Vam se kao djetetu pokojnog roditelja dostavi predmetno rješenje, jer imate opravdani pravni interes zbog kojega Vam je isti potreban. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


  • Online korisnici

    No members to show×
×
  • Napravi novi...