Jump to content

Alimentacija, dugovanja, što dalje


Mama39

Preporučene objave

Poštovanje,

Imam djete od 16god., prima alimentaciju od 1200kn koju je sud odlučio na osnovi prijavljene plaće od 2500kn, iako osoba dodatno na ruke primi $1900 USD.

Na stranu taj dio. Problem je u tome što nekada neke alimentacije preskoči, naknadno uplati, ali mjesecima poslije, uz moje moljakanje i gnjavažu, koju želim izbjeći. Ne želim imati kontakte sa ex, djete je dovoljno odraslo da samo odlučuje oko posjeta i slično. No sada se mučimo oko duga od 1200kn još od 8.mj.2019.god.

Kako izbjeći stres, moljakanje za ono što je u stvari djetetovo i tako reći jedana dužnost prema djetetu.

Unaprijed hvala!

Lp svima

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Također, vezano za iznos koji je otac dužan uplaćivati na ime obveze uzdržavanja djeteta. Vi uvijek imate pravo pokrenuti sudski postupaka radi povećavanja ovog iznosa, a uslijed povećanih troškova koji su neophodni za uzdržavanje djeteta.

Nadalje, kako se borite iz mjeseca u mjeseca da se obveza podmiri, mišljenja sam da bi bilo dobro da za početak ovršite oca za nepodmirenu obvezu preko Fine i to izravnim zahtjevom kako sam Vam navela. Međutim, ako mu ni to ne bude dovoljno upozorenje, te nakon prisilne naplate preko Fine, on i dalje nastavi neredovito podmirivati svoju obvezu, tada sam mišljenja da ga ne bi trebali upozoravati i moliti, već ga pustite da ne podmiruje. Ali nakon toga pokrenite sudsku ovrhu, kao predmet ovrhe možete odabrati plaću (ukoliko je zaposlen) ili novčana sredstva. S razlikom da ovakvom ovrhom zapravo tražite da podmiri nastali dug, ali i da se sve buduće alimentacije isplaćuju prisilnim putem i tako sve dok postoji zakonska obveza za uzdržavanje djeteta. Ovo je posebno učinkovito kada otac radi i ima redovita primanja, jer ovakva ovrha ima sličan učinak kao trajni nalog na plaći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovani,

kćer mi je dobila pravomoćno i ovršno Rješenje o razvodu sa Planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi koju su potpisali prije godinu dana u Centru za socijalnu skrb. U tom planu navedeno je da otac treba plaćati alimentaciju no nigdje se ne spominje obračun kamate u slučaju neplaćanja iste. Kako je moguće "dodati" obračun kamate obzirom da otac do sada nije platio niti jednu ratu (od 6.mj. 2019.)? Ukoliko treba slati zahtjev sudu....ima netko nekakvu "šprancu" ili sl. kako bi to trebalo izgledati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 7 minuta, sankristina je napisao:

Preko Fine(tam radim) ... jer on prečesto mijenja poslove... mulja, krade, laže.... pa zato svaka 2-3 mjeseca mijenja posao. I to prek Fine bu niš koristi al bar da se neš pokrene🙄

To što mijenja poslove je posve nebitno, ako je uredno prijavljen kod poslodavca. Ako ćete ovrhu provoditi preko FINA-e tada trebate popuniti njihov službeni obrazac s kojim zahtijevate provedbu i uz njega dostaviti ovršnu ispravu s kojom je ocu naložena obveza. I to je FINA-i sasvim dovoljno za postupanje tj. obračun mjesečne obveze sa kamatama. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija