Jump to content

Autorsko i moralno pravo na software


wmaster

Preporučene objave

Radio sam kao jedini programer u malom obrtu, dobio izvanredni otkaz, sef se prestrasio da mu zelim ukrasti software kad sam spomenuo da zelim da me navede kao autora istog softwarea. Sad trazi od mene da napravimo dokument gdje ce pisati da je on autor toga svega i vlasnik. Znaci, ako sam ja to sve napisao od pocetka do kraja, jedini ja, dali on moze traziti od mene uopce da on postane autor? Dali ja imam ovdje ipak neke autorska ili moralna prava? Citajuci zakon o autorskim pravima, shvatio sam da imam, ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste tako uvjereni u ispravnost ovoga tumačenja, neće Vam biti problem pokrenuti sudski postupak radi utvrđivanja pripadnosti autorskog prava. Ja nisam tako sigurna da je izum i tehničko unapređenje znači poboljšanu verziju postojećih stvari, i ne bih Vam sa sigurnošću mogla reći kakav bi ishod bio u slučaju spora s poslodavcem. Poslodavac, kada za njega izrađujete aplikaciju, preuzima i odgovornost prema potrošaču i prema naručitelju da će stvar raditi. Ako Vi želite biti nositelj autorskog prava, po mom mišljenju, morali biste preuzeti i posljedice upotrebe tog koda ili aplikacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proučite si ovdje članke 107, 108 i 109 zakona.

https://www.zakon.hr/z/106/Zakon-o-autorskom-pravu-i-srodnim-pravima

Ako ste vi rečeni softver stvorili, vi ste njegov autor, i protuzakonito bi bilo navesti drugu osobu autorom, a koja to djelo nije stvorila. Također, vi u svakom slučaju imate pravo biti navedeni autorom tog softvera.

No, ako je softver nastao u radnom odnosu, po nalogu i uputama vašeg poslodavca, on ima pravo na sva imovinska prava koja proizađu iz tog softvera (naravno, ukoliko kakvim posebnim ugovorom niste vi međusobno drugačije uredili). Znači, vi ste u svakom slučaju autor, no bivši poslodavac ima pravo komercijalizirati rečeni softver. Vi ste za svoj rad na tom softveru primali plaću, a poslodavac koji je snosio rizik njegove komercijalizacije je ovlašten ga ekonomski eksploatirati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija