Jump to content

Status zaštićenog najmoprimca


bluegs

Preporučene objave

Poštovani,

poslijednjih 20godina koristim se stanom koji je u vlasništvu bolnice u kojoj sam radio (sada umirovljen). Tada je ugovoren najam stana od 70kn mjesečno+ režijski troškovi. Iako više puta traženo , pravo na otkup stana nikada nisam dobio. S obzirom da sam naletio na teme promjena zakona o najmu stana, ono što me zanima je, da li sam ja automatski zaštićeni najmoprimac s obzirom na iznos mjesečne najamnine ili se taj status posebno traži/stječe? Inače u ugovoru mi nigdje nije navedeno da sam zaštićeni najmoprimac. Ugovor je na neodređeno vrijeme s naznakom da ga pod istim uvjetima mogu koristiti moja supruga i djeca iza mene. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po meni, Vi ne biste temeljem Zakona o najmu stanova imali status zaštićenog najmoprimca, provjerite te odredbe (radi se najčešće o osobama slabijeg imovnog stanja, najamnini koja se određuje uredbom Vlade itd.) Vi se koristite imovinom poslodavca, te s poslodavcem trebate pregovarati o otkupu, odnosno o kupoprodaji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru i pomoći. Malo sam čitao zakon i nisam mogao jasno shvatiti da li se status zaštićenog jasno definira ili su svi koji imaju najamnine definitivno manje od tržišnih shvaćeni i tretirani kao zaštićeni. Stanarsko pravo koje sam imao nikada nisam ostvario te sam takav ugovor dobio kao zamjenu. Novim ugovorom o najmu stanova ukoliko bi bio definiran kao zaštićeni tada bi imao i veću mogućnost da napokon i otkupim stan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da biste imali. No kažem, to moraju biti stanovi u vlasništvu države, ne bolnice (čiji je osnivač vjerojatno jedinica lokalne ili regionalne samouprave, ponovno ne država). Ako ste dobili stan po posebnom propisu, tada biste mogli biti zaštićeni najmoprimac, no proizlazi da ste bili liječnik koji je dobio stan kao pogodnost za preseljenje u mjesto gdje se nalazi bolnica? Ako je tako, onda bi to bilo prema nekoj odluci bolnice, ili nekom sličnom općem aktu, i taj opći akt bi trebao definirati jeste li zaštićeni najmoprimac ili niste, meni se čini da niste.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija