Jump to content

Kupnja nekretnine u vanknjiznom vlasništvu


Maaatijaaa

Preporučene objave

Poštovani, nudi mi se mogucnost kupnje stana 75 m2 u kuci koja je velicine 1500m2. Vlasnik je u vanknjiznom vlasnistvu a razlog je taj sto je njegov djed zapoceo gradnju 50 tih godina na zemljištu koje je od crkve. 91 godine republika Hrvatska se je upisala na taj komad zemlje a crkva je pokrenula postupak 92 godine. Sve je to jos na sudu a djed je preminuo te iza njega i njegov sin te je sada unuk i unuka upisani 1/2.

Da li postoji mogucnost da oni darovnim ugovorom poklone meni dio nekretnine u iznosu tih 75m2 stana i da se ja upisem na cesticu kao vlasnik (pretpostavljam da cu biti isto vankljizni vlasnik djela čestice)? 

Znaci da li je moguci upis. 

Radi se o tome da smo jako dobri prijatelji i da ce nadam se jednog dana spor crkve i drzave biti rijesen. 

Hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poklonili ili ne, morat cete prijaviti i platiti porez koji odredi porezna. Ako se moze, mozete se upisati jedino u katastar, a to Vam ne znaci puno. U zemljisne knjige se, ocito je, vanknjizni vlasnici ne mogu upisati. Kuca ocito nije ni etazirana pa se nakon rjesavanja vlasnistva treba i to rijesiti, itd.

Ako ste zbilja jako dobri prijatelji, onda dogovorite realnu cijenu stana (+ neka inflacija) koju prijatelj nece podignuti kad rijesi sve papire pa tek onda kupite, jer ovako je lako moguce da cete baciti novce u vjetar. Tu cete odmah vidjeti jesu li jako dobri prijatelji, ili drze figu u dzepu.

Ako Vam nude stan za visestruko manju cijenu od realne, tipa da Vam se vise isplati uzeti taj stan, nego placati najam par godina ako ste sad u najmu ili planirate ici u najam, onda bi se mooozda i isplatilo riskirati, ali svejedno je nepreporucljivo. Morate racunati da taj stan nije Vas, i pitanje je da li ce ikad biti, pogotovo kad su i crkva i drzava ukljuceni u sve to, visegodisnje cekanje Vam je zagarantirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. 

Cijena je i vise nego povoljna. Ispada da je kvadrat 200 eura a stan je na Ksaveru i odlicno je pozicioniran. 

Sud traje od 92 godine a nesto se je spominjala dosljednost nakon 30 godina sto mi nije bas jasno. 

Volio bih se osigurati sa sto vise papirologije kako bih ukoliko jednog dana bude sve rijeseno imao sve cisto. 

Legalizacija je napravljena ali se ne moze sprovesti taj zavrsni dio dok se ne rijesi sud. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je posjed zakonit, istinit i pošten onda je dosjelost 20 g., ako je barem posten, onda je 40 g. za drzavna i crkvena zemljista, a racuna se od osamostaljenja RH. Ako vec do sada nisu to napravili, znaci da prvi za prvi rok nemaju uvjeta i da bi trebali cekati jos 10-ak g., ako imaju uvjeta za drugi.

Odluka je na Vama, preporucljivo nije, ali tko ne riskira, ne profitira. Ako se mozete pomiriti s tim da te novce mozete izgubiti, mislim da cete morati angazirati nekog odvjetnika da pregleda svu dokumentaciju i da preporuci kako to sve napraviti, ovako preko foruma budete tesko dobili sve informacije. A i praksa je ovdje ako ste citali slicne teme, da se nista ne kupuje ako nije cisto. Makar mozete naci i clanove koji su kupili vanknjizno zemljiste za 10% stvarne cijene i uspjeli ga prebaciti na sebe. Tako da je pitanje da li imate dovoljno novaca, vremena i zivaca krenuti u taj rizik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 55 minuta, miroslav6 je napisao:

Ako se moze, mozete se upisati jedino u katastar, a to Vam ne znaci puno

Ne, ni ovo više nije moguće.

 

prije 2 sati , Maaatijaaa je napisao:

te je sada unuk i unuka upisani 1/2.

Da li postoji mogucnost da oni darovnim ugovorom poklone meni dio nekretnine u iznosu tih 75m2 stana i da se ja upisem na cesticu kao vlasnik (pretpostavljam da cu biti isto vankljizni vlasnik djela čestice)? 

Gdje su upisani, u ZK? Ako je tako mogu vam darovati suvlasnički udio koji bi odgovarao tome stanu te bi se vi upisali u ZK kao suvlasnik u određenom omjeru. E sad, vlasnik je u vanknjižnom vlasništvu a ovi su negdje upisani, možete to malo pojasniti?

Jeste li provjerili ima li u ZK zabilježba spora?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija