Jump to content

Devinkulacija police


tzivoder

Preporučene objave

Imala sam kredit u Sberbanci (kojeg sam podigla 2017. godine). Moju policu životnog osiguranja vinkulirala je dotična banka kao instrument osiguranja. Taj kredit sam otplatila 2018. godine.  Ovaj mjesec nisam platila ratu osiguranja za tu policu te sam je mislila otkupiti (jer je plaćam 4 godine i stekla sam pravo na otkup). Prije tri dana sam dobila opomenu da nisam platila ratu te da će morati obavijestiti banku jer je polica vinkulirana uz kredit. Molim vas savjet: nije li banka trebala obavijestiti osiguravajuću kuću da je kredit otplaćen te da se izvrši devinkulacija, još 2018. godine (odmah nakon sto sam prijevremeno otplatila kredit u cijelosti) ? Ja sam bila uvjerena da je to njihov dio isto kao i kada su je prihvatili kao jamstvo, oni su obavijestili osiguravajuću kuću da se moja polica vinkulira uz taj kredit ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zvala sam osiguravajuću kuću gdje su mi rekli da vinkulacija moje police u korist Sberbanke prestaje onog trenutka kada se otplati kredit u cjelosti. Gospođa je rekla da je to njihova greška ali neka sama idem u banku i to riješim jer njih bas i neću dočekati uskoro! Strašno , ovakve propuste bi trebalo prijaviti jer tko zna kaj me još čeka kada dođem na šalter 😤😤😤

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Interesuje me da li ste uslove za otkup police imali već u samom ugovoru o osiguranju, odnosno da li ste taj ugovor sa osiguravajućom kućom zaključili samo radi podizanja kredita. Piše li na polici da je vinkulirana u korist banke. Moj slučaj je da sam nakon iznenadne smrti svog supruga saznala kako su neki drugi nasljednici, čiji je umrli prednik imao kredit u nekoj drugoj banci, od osiguranja dobili ostatak iznosa osigurane sume za slučaj smrti, a nevedene u polici, nakon što je osiguranje banci isplatilo neotplaćeni dio kredita.

  Nakon što sam pitala osiguranje da li i ja imam pravo na ostatak iznosa osigurane sume, rekli su da nemam, s tim što su njihovi razlozi za takav stav meni bili nerazumljivi, pogotovo što mi nisu znali odgovoriti na pitanje zašto smatraju da to zavisi od banke, kada su to tri različita pravna odnosa i osnova 1. klijent-banka; 2. osiguranje-banka i 3. nasljednici osiguranika iz police osiguranja za slučaj smrti-osiguranje.   Banka se izmirila za neotplaćeni iznos, ali premija osiguranja je plaćena unaprijed i odjednom, pa zar polica na osiguranu sumu nije ugovor osiguranika sa osiguranjem, a osigurani slučaj se dogodio, po čemu ta polica osiguranja više ništa ne znači, odnosno ne postoji u pravnom smislu?

  Možete li mi pojasniti to oko otkupa police? Možda je bilo bolje izvršiti otkup police i izmiriti dug banci, jer je veći dio kredita već bio otplaćen?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija