Jump to content

Molim! Koja su kaznena djela u pitanju?


jezekova

Preporučene objave

Cijenjeni pravnici da li prepoznajete u sljedećem opisu elemente kaznenog djela i kojih? :

Moja prijateljica se razvela od muža, podjela bračne stečevine je u tijeku, predmet podjele je objekat izgrađen na ugovoru o pravu građenja, bivši muž je napustio posjed objekta,objekat je preuzeo vlasnik zemlje, dakle nevlasnik objekta,drži ga u posjedu. Obzirom da se radi o poslovnom objektu, moja prijateljica želi da uživa posjed svog suvlasničkog dijela, vlasnik zemlje joj ne dozvoljava i konkretno - prijetnjom fizičke sile nad njom - ona neiskorištava predmet svog posjeda. Ona poziva policiju, oni nešto upišu i zamole je da napusti objekat.

Podnijet će tužbu za zaštitu posjeda, ali tu mi sve zaista smrdi na kazneno dijelo i to više kaznenih dijela, ona osim što ne uživa svoj pošteni posjed i ne može da izdvoji svoje pokretne stvari iz objekta; stojevi, alati i dr. pokretnine.

Teško mi je da posmatram njenu situaciju. Ta žena nema niti brata, niti oca, niti sina, niti rođaka i to vlasnik zemlje koristi i želi se okoristiti njenom imovinom.

Žena o kojoj vam pišem i kojoj želim pomoći jedva se oporavila i riješila muža nasilnika, prekršitelja niz prekršaja. Objekat koji je nesporno sagrađen u braku i u ćijoj je izgradnji potpuno dala sebe i materijalno i radom nije mali. Radi se o 250 m2. Danas ta žena živi od socijalne pomoći, a njen bivši muž je napustio RH. Lijepo vas molim da zajedno istjeramo stvari na čistac i da pravda pobijedi. Piši te molim na ovu temu.

Hvala

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovdje nema kaznenog djela, čisti građanskopravni odnos.

 

 

a za ovaj dio:

 

prijetnjom fizičke sile nad njom

 

premalo podataka za ocjenu da li ima k.d. prijetnje, kojeg i da ima, i dođe do postupka, neće joj omogućiti da "uđe" u svoj dio za koji smatra da joj pripada, sve dok se ne riješe pitanje podjele bračne stečevine..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gdje god da se okrenem zidovi nemoćn. Pa ipak se nadam da odgovor povoljniji ipak postoji. Zašto: ne znam gdje , ali znam da sam pročitala

prvo : o pravu jačeg prava ( pa taj ko posjeduje objekat nema nikakav pravni temelj,samo ga ona ima.

drugo- po zakonu o obiteljskim odnosima jasno je da je imovina koju su stekli u braku suvlasništvo.

teće vezano za kd - ako tu u našem zakonoavstvu nema elemenata kd onda je to tužno.

Suma sumare. Žene su u neravnopravnom položaju i pored odredbe da ono što je stečeno u..........

Postoji li neka institucija koja pomaže tim ženama, ili je sve samo bla bla.

I tako dalje i bliže.

Da li će pravda trijumfovati? Što mislite? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

gospođa treba odvjetnika koji će joj riješiti pitanje imovine i podjele..

ako nije u mogućnosti platiti ga, neka se obrati HOK-u i bit će joj dodijeljen netko sa liste..

budući tu ima, koliko vidim, više toga za rješavati, uz šture i subjektivno obojane podatke koje ste dali teško se može dati konkretan odgovor..

 

neka ne traži pomoć na forumu već kod odvjetnika koji će moći izvršiti uvid i u papire kojima ona za sada raspolaže..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravo građenja je osnovano na ime bivšeg muža. Ovjereno je kod javnog bilježnika. Nije provedeno u ZK, ne razumijem zašto nije. Pitala sam je za razlog, a ona mi je odgovorila da je često za trajanja braka sugerirala bivšem mužu da to napravi, ali on je bio ne maran i nije shvačao koliko je to bitno.

Sad se ponovo pitam da li je moguće da ta gospođa sama nekako pokuša uknjižiti, ako ne objekat, onda makar samo pravo građenja kao teret na zemlji.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prvo se upisuje to pravo građenja onda objekat koji se nalazi na tom pravo građenja pravno odvojen od zemljista sve dok traje to pravo građenja.

ukoliko je to steceno za vrijeme braka radom ili u vezi rada onda je to bracna stecevina pa imate pravo od svakoga tko drzi tu stvar traziti da vam preda u suposjed odnosno posjed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija