Jump to content

Prijevara u gospodarskom poslovanju


Norgul

Preporučene objave

Poštovani,

dobio sam pismo opomene pred kaznenu prijavu u kojem me se proziva za dug prema jednom poslovnom subjektu. Firma (tj. d.o.o.) je u stečaju već neko vrijeme i nemoguće je vratiti navedeni iznos.

Zbog tog razloga se subjekt poziva na kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 247. st. 2 kaznenog zakona i želi podnijeti prijavu državnom odvjetništvu. 

 

S obzirom da se ne radi o ciljanoj namjeri da se počini šteta subjektu, već je nevraćanje iste rezultiralo lošim poslovanjem firme (i njenim konačnim stečajem), ima li pravne osnove za ovu prijavu? Ako da, koje su mi mogućnosti dalje?

 

Hvala

Lp

uređeno: od Norgul
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Norgul je napisao:

Jesam li odgovoran za KD i u slučaju da sam direktor "na papiru" i da je preko punomoći treća osoba poslovala sa subjektom u pitanju?

Odgovorni ste bez obzira sto ste samo "na papiru" i koliko god dokazete da je druga osoba imala ovlasti i upravljala drustvom, formalno-pravna odgovornost je na vama. 

Otidjite i probajte se nagoditi ali ukljucite i osobu koja je napravila tu "prijevaru"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja sugestija je angažirati odvjetnika kaznenjaka.

Ukoliko osobno niste pregovarali/poslovali sa oštećenim, ne vidim vaše kazneno-pravne odgovornosti, sa čime je jako dobro upoznat i odvjetnik oštećenog. Neka prijave osobu s kojom su poslovali, pa će vidjeti što će im DORH napisati zauzvrat. Posebice imajući na umu činjenicu da, kako sami pišete, do nevraćanja duga nije došlo s prijevarnom namjerom već je ista rezultat loše financijeske situacije u koju je firma došla. Prijevarna namjera mora postojati od samog starta poslovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara kaznenog progona vezana je uz mogućnost pokretanja i vođenja kaznenog postupka. Rokovi zastare ovise o težini propisane kazne za konkretno kazneno djelo koje dolazi u obzir i poprilično su dugi (6 godina je najkraći i to za ona najbenignija djela sa propisanom kaznom zatvora do 1 godine). Ukoliko se utvrdi počinjenje kaznenog djela, oštećena strana ima pravo i na ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva u vidu naknade štete.

Obvezno-pravno potraživanje u vidu naknade štete zastarijeva, u pravilu, u dva roka - subjektivni (3 godine od saznanja za štetu i štetnika) te objektivni (5 godina od počinjenja štete).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija