Jump to content

Prestanak plaćanja alimentacije, uvjeti


Spleecho

Preporučene objave

Poštovani svi,

Obzirom da lutanjem po portalu nisam uspio pronaći odgovore, postavit ću ovdje pitanje, pa bi molio da mi netko tko zna odgovori.

Zanima me smijem li prestati plaćati alimentaciju za dijete koje je: punoljetno (18 godina), završilo srednju školu, upisano na izvanredni studij (uz plaćanje), zaposleno (odnedavno).

Dakle, studira uz plaćanje, ali ima i svoje prihode. Godina dana od završetka srednje škole nije prošla još.

Alimentaciju koja je određena brakorazvodnom parnicom, uredno plaćam od početka. Zanima me samo da li imam pravo prekinuti plaćat alimentaciju, obzirom na gore navedene činjenice i ako da, da li moram nekoga obavještavati, ili jednostavno...prestanem, radi uvjeta koji to zadovoljavaju?

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate pravo ovako prekinuti plaćanje. Vjerujem da je sudskom odlukom, a koja je ujedno i ovršna isprava, utvrđena Vaša obveza plaćanja uzdržavanja. Tako da bi prije svega trebali tužbom tražiti ukidanje, odnosno utvrđenje prestanka ovakve obveze plaćanja, i sve ovo ukoliko smatrate da su se za to ispunile pretpostavke. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovoru. Nije postojala nikakva ovrha, jer ja samostalno uplaćujem alimentaciju već...11 godina. Iznos alimentacije određen je brakorazvodnom parnicom.

Ono što mene zanima je, imam li ja uopće prema gore navedenim informacijama, pravo prestat plaćat alimentaciju, obzirom da se dijete zaposlilo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao roditelj imate pravo tražiti informacije, kako od djeteta, tako i od poslodavca (čl. 290. st. 5. Obiteljskog zakona). Bitno je, je li ugovor na određeno ili neodređeno; koliko traje probni rok; koliki su mu točno prihodi i koliki su oni u odnosu na rashode koje dijete ima s obzirom da se još uvijek redovno školuje? A onda sukladno sa ovim informacijama, tražiti ukidanje ili smanjenje obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatra li se izvanredni studij (uz plaćanje) redovnim školovanjem?
Također, moram ga skinit sa svoje porezne kartice, dakle, ukidaju mi se olakšice, što mu traži poslodavac. To nije problem, ali zar se olakšice ne dobivaju na uzdržavanog člana obitelji, iz čega proizlazi da ako nemam pravo na olakšicu, ne moram ga ni uzdržavat?

uređeno: od Spleecho
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija