Jump to content

Pitanje- vlasništvo nad zemljištem


Pusle

Preporučene objave

Pozdrav svima! smile1.gif
Imam jedno pitanje, ne znam je li mi netko od Vas može pomoći:

Mama ima firmu koju je preuzela od jednog čovjeka pred nekih 6-7 godina.
Neki dan je dobila poziv na izmjeru zemljišta za koje piše da je ona vlasnik a za koje kaže da zna da je bilo prodano (kupoprodajnim ugovorom) osobi X koja je tamo izgradila svoju firmu. Znači to zemljište je prodao njen bivši šef (od kojeg je firmu i preuzela) međutim u "knjigama" se vodi da je ta njegova firma koju je ona (mama) preuzela i dalje vlasnik. Tražila je od banke brisovnicu što se tiče potraživanja od njene firme obzirom da je zemljište kupljeno kroz kredit očito koji je otplatila pred 10 godina ta X osoba-nema više nikakvih dugovanja prema banci. Kredit je bio na 2 300 000 kn..

E sad mene zanima- obzirom da je mamina firma ostala upisana kao vlasnik u svim knjigama, ima li ona ikakva prava na to zemljište ako je ono prodano toj X osobi od strane njenog bivšeg šefa. Kako je moguće da se nije napravio prijenos vlasništva?

Ne znam jeste shvatili situaciju, možda nisam najbolje objasnila. mrgreen1.gif
 
uređeno: od Pusle
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Pusle je napisao:

E sad mene zanima- obzirom da je mamina firma ostala upisana kao vlasnik u svim knjigama, ima li ona ikakva prava na to zemljište ako je ono prodano toj X osobi od strane njenog bivšeg šefa.

Formalno pravno ima kao upisani vlasnik zemljišta (tj. firma ako sam dobro shvatio). No nakon bilo kakovog postupanja sa istim može se pojaviti taj, trenutno vanknjižni vlasnik, i pokrenuti parnicu za utvrđivanjem istoga i eto problema.

Zašto se do sad nije uknjižio, samo nebo zna, no kako se pri katastarskoj izmjeri utvrđuju vlasnici, ovalštenici i svi drugi, majka se može pojaviti po pozivu i iznijeti svoja saznanja o vanknjižnom vlasniku. Na kraju krajeva, podatci katastarske izmjere se na kraju daju na javni uvid pa isti može i tada staviti svoje primjedbe i prigovor oko vlasništva. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija