Jump to content

Minimalna mirovina


dea 333

Preporučene objave

Poštovani,

Ako može netko da mi odgovori u svezi minimalne mirovine i hr ili bih.

Naime imam 8 godina staža u republici Hrvatskoj,i 13 godina staža u BiH,te ću ove godine napuniti 65 godina starosti.

U Hrvatskoj sam dobila za 8 godina staža cca250 kn,sa zaštitnim  cca 450 kn,.

Interesira me ,obzirom da je minimalna mirovina i u Hrvatskoj i u BiH predviđena za minimalno 15 godina staža(ja ukupno imam više od 20 godina ali pojedinačno ni u jednoj državi nemam minimalno 15 godina staža)  mogu li ostvariti minimalnu mirovinu ili u Hrvatskoj ili BiH.

LP,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

NE, sporazumom o socijalnom osiguranju izmedju RH i BiH, priznaje vam se zbrojeni staz za ostvarivanje potrebnih godina staza za ispunjenje uvjeta prema mirovinskom zakonu iz obje drzave (u RH 65 godina zivota i minimalno 15 godina radnog staz, a vi zajedno iz RH i BiH imate 21 godinu), a dobivate razmjerni dio mirovine za staz navrsen u pojedinoj drzavi, znaci izracun vase mirovine se radi na bazi stecenog staza posebno u RH i posebno u BiH.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 1 minutu, malicovjek je napisao:

NE, sporazumom o socijalnom osiguranju izmedju RH i BiH, priznaje vam se zbrojeni staz za ostvarivanje potrebnih godina staza za ispunjenje uvjeta prema mirovinskom zakonu iz obje drzave (u RH 65 godina zivota i minimalno 15 godina radnog staz, a vi zajedno iz RH i BiH imate 21 godinu), a dobivate razmjerni dio mirovine za staz navrsen u pojedinoj drzavi, znaci izracun vase mirovine se radi na bazi stecenog staza posebno u RH (cca 8 god.) i posebno u BiH (cca 13 god.), pa tako i dobivate raznjernu mirovinu iz dvije drzave.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato sto se najniza mirovina u RH ovako racuna:

"Visina najniže mirovine računa se tako da se svaka puna godina mirovinskog staža pomnoži s vrijednošću najniže mirovine u trenutku priznanja prava na mirovinu, uz primjenu odgovarajućeg polaznog faktora i mirovinskog faktora  te se može odrediti kao starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina,  invalidska  i obiteljska mirovina."
 

Izracun: 7 god. radnog staza x AVM 67,97 = 475,79 kuna (puna godina rada vam iznosi 67,97 kn.)

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 9 minuta, dea 333 je napisao:

Ne razumijem što bi 8 godina staža promijenilo osim dodatnih 35 kune.

Bas nista, po iznosu koji ste napisali u gornjem postu cca 450 kn sam skuzio da nemate punih 8 godina staza, samo to, a nije 35 kn vec se racuna cijel jedna godina kod izracuna pa je to 67,97kn, od 01.01.2020. ce biti 68,45 kn.

8 x 67,97 = 543,76 kn

8 x 68,45 = 547,60 kn

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 50 minuta, dea 333 je napisao:

Zahvaljujem na odgovoru,ali zar nebih trebala imati zbroj te dvije mirovine jednak minimalnoj mirovini bilo koje od navedenih država.

Uplacivali ste doprinose za mirovinsko svakoj od navedenih drzava u njihov budjet, na temelju cega bi onda npr. RH ili BiH vama isplacivala najnizu mirovinu za 15 godina radnog staza kad te doprinose za staz u pojedinoj drzavi nisu ni vidjeli - nisu im uplaceni. logicki.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sada još malo pitanja.

Ako je u BiH minimalna mirovina oko 320 kM(više nego u Hrvatskoj ???) onda bi i tamo trebalo biti razmjerno stažu tj uplaćenom doprinosu ,a izgleda da nije.

Mislila sam da ako imam ukupno 20 godina mirovinskog staža ( a u obje države je potrebno minimalno 15 godina)da ću ostvariti ukupni (financijski)zbroj mirovina jednak minimalnoj mirovini bilo koje države(HR ili BiH).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na stranicama FZ MIO ovako pise:

"Ako osiguranik ne ispunjava uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju samo na temelju razdoblja osiguranja ostvarenih u BiH, bosanskohercegovački nositelj osiguranja će, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeti u obzir i razdoblja osiguranja navršena u inostranstvu– u nekoj od država s kojima država BiH ima važeći međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, ali će visina penzije biti određena samo na temelju razdoblja osiguranja navršenih u BiH."

I jos:

"Član 82. (Izuzeci od najniže penzije)

Odredbe člana 81. st.(1), (2), (4) i (5) ovog zakona ne odnose se na osiguranike koji su ostvarili pravo na srazmjerni dio penzije po međunarodnim ugovorima, kao ni na korisnike koji nemaju prebivalište na teritoriji BiH, ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije uređeno."

Sto po meni znaci da ce te dobiti onoliko koliko vam pripada po uplacenim doprinosima za cca 13 godina radnog staza.

uređeno: od malicovjek
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija