Jump to content

Pomoć oko zaštite doma mojih roditelja


Tom Bombadil

Preporučene objave

Poštovani,
imam jedan komplicirani slučaj, gdje bi roditeljima mogla biti oteta kuća u kojoj žive, a sve to zbog iznimno pokvarenog bankarskog sustava koji ovaj spor razvlači i laže oko 25 godina. Jedan od roditelja bio je u davnim danima sudužnik, od čega nikakve koristi nije imao. Svi ostali jamci su se u potpunosti izvukli svaki na svoj način, a dužnik ne plaća već 20 godina, nekretnine su mu već uzeli, kredit preplaćen više puta, sve to vrijeme spor se povlači po sudovima, kaos.

Banka je utuživala dug koji je po raznim temeljima nezakonit. Banka je pretvaranjem marke u euro poduplala visinu duga u roku jednog dana. Roditelji su tužili tu presudu po kojoj su već izgubili, da bi se dokazalo da je dug doista nezakonito poduplan itd, no sud i dalje održava sve na snazi, znači iako je dokazano tužiteljevo potraživanje kao netočno, sudac se maltene cjenka oko visine duga, tipa nema veze što banka traži nešto što ne postoji umanjiti ćemo to za pola i onda je kao sve u redu.

Ne zamjerajte mi što sam se ovako otvorio, znam da ovo nisu korisne informacije za upit, htio sam vam samo objasniti dio bespomoćnosti u situaciji koja već tako dugo donosi mnogo nesreće u mojoj obitelji jer svaki razgovor o ovoj temi je stresan.

Tražim bilo kakav način da zaštitim nekretninu svojih roditelja da je prokleti bankari ne uzmu, a da moji roditelji pod stare dane ne moraju tražiti novo mjesto za život.
Na nekretnini roditelja nema nikakve zabilježbe u katastru i gruntovnici, da li bi se nekretnina mogla zaštititi tako da se proda (rođaku) tj promijeni vlasnika? Kada se to može a kada ne? Da li bi novi kupac mogao imati problema ukoliko kupi nekretninu koja trenutno nije opterećena ničim? Da li bi to moglo biti dobro rješenje? Razmišljam da li bi bilo praktično da se nekretnina uvede da bude imovina udruge (koju bi osnovali roditelji) pa bi na taj način bila zaštićena od ovrhe nad roditeljem?

U kom smjeru da razmišljam, koga i gdje da pitam? Ne mogu se pomiriti sa time da bi kuću u kojoj sam odrastao trebali oteti bankari a da će moji roditelji morati tražiti novi dom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Tom Bombadil je napisao:

da li bi se nekretnina mogla zaštititi tako da se proda (rođaku) tj promijeni vlasnika

Citirana zaštita je neizvjesna, ovo iz razloga što bi tužitelj/vjerovnik imao mogućnost pobijati kupoprodaju koja je uperena na prikratu u naplati duga. 

Sudska praksa prihvatila je motrište da je pravna radnja poduzeta na štetu vjerovnika ako zbog njezina izvršenja dužnik nema dovoljno sredstava za ispunjenje vjerovnikovog potraživanja,odnosno oštećenje vjerovnika postoji kad zbog poduzete radnje dužnik više nema dovoljno imovine za ispunjenje vjerovnikove tražbine.

 

prije 2 sati , Tom Bombadil je napisao:

Kada se to može a kada ne

Prije upisa zabilježbe ovrhe, obzirom da je nakon njenog upisa zabranjen prenos prava vlasništva temeljen na raspoložbi ovršenika. 

 

prije 2 sati , Tom Bombadil je napisao:

Da li bi novi kupac mogao imati problema ukoliko kupi nekretninu koja trenutno nije opterećena ničim

Da, za slučaj pobijanja kupoprodaje, obzirom da je  dužnik pasivno legitimiran u parnici pokrenutoj radi pobijanja njegovih radnji zajedno s trećom osobom prema kojoj je radnja poduzeta , što više oni u tom postupku imaju status jedinstvenih suparničara .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Tom Bombadil je napisao:

Svi ostali jamci su se u potpunosti izvukli svaki na svoj način, a dužnik ne plaća već 20 godina, nekretnine su mu već uzeli, kredit preplaćen više puta, sve to vrijeme spor se povlači po sudovima, kaos.

U kojem smislu su se jamci ˝izvukli˝? Na temelju čega tvrdite da je krediti pretplaćen?

prije 15 sati , Tom Bombadil je napisao:

U kom smjeru da razmišljam, koga i gdje da pitam?

Je li u odnosu na tog roditelja ikada pokrenut ovršni postupak? Ako je, na čemu i u kojoj je fazi taj ovršni postupak? U kojem omjeru je taj roditelj vlasnik nekretnine? Koliko ukupno vrijedi ta nekretnina? Koliki je dug na ime glavnice? Je li to roditeljima jedina nekretnina podobna za stanovanje? Je li taj roditelj u mirovini ili ima plaću kao redovno primanje, i koliki je otprilike iznos u pitanju? Je li taj roditelj već ovršen po nekakvim drugim osnovama (bilo na Fini ili plaći/HZMO)? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija