Jump to content

pobijanje općinske Odluke o komunalnom doprinosu


srdjan

Preporučene objave

Molim vas, kako se može pokrenuti postupak za ukidanje nezakonite odluke općine? U odluci o komunalnom doprinosu općina je zone različitih tarifa odredila suprotno odredbi čl. 79 st. 1 Zakona o komunalnom gospodarstvu (NN 68/18 i 110/18), kojom je propisano da je ta vrijednost "najviša za prvu zonu, a manja za svaku iduću zonu”.

Moju žalbu je županijski Upravni odjel za komunalne poslove, komunalnu infrastrukturu i zaštitu okoliša odbio, premda je uvažio da "žalitelj pravilno primjećuje da navedena Odluka kao podzakonski nije donesena u skladu sa Zakonom".

To obrazlaže ovako: "Međutim i neovisno od navedenog ovo je nadleštvo stajališta da je prvostupanjsko tijelo pravilno postupilo kada je u konkretnoj upravnoj stvari primijenilo osporavanu odredbu članka 9. navedene Odluke.

To stoga što je javnopravno tijelo dužno rješavati upravnu stvar na temelju zakona i drugih propisa te općih akata donesenih na temelju zakonom utvrđenih javnih ovlasti, a kako to proizlazi iz odredbe članka 5. Zakona o općem upravnom postupku (NN, broj 47/09)

Kako važeća Odluka o komunalnom doprinosu predstavlja opći akt a ne pojedinačni upravni koji donose javnopravna tijela prilikom rješavanja u konkretnoj upravnoj stvari to su ista prilikom rješavanja upravne stvari dužna primijeniti opći akt donesen na propisan način ne preispitujući njegovu zakonitost za što nisu nadležna već viši sudovi.

Prema tome činjenica neusklađenosti podzakonskog akta sa Zakonom na osnovi kojeg je donesen ne bi bila od utjecaja na drugačije rješenje ove upravne stvari i zakonitost pobijanog rješenja."

Dakle, moje je pitanje: je li upravno tijelo smjelo potvrditi obavezu da se postupi po odredbi koja je nezakonita, i koji se putem spornu odluku može ukinuti? Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I sama sam u sličnom problemu te imam pribavljeno mišljenje ministarstva uprave u kojem se pozivaju na Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi te bi nadležno ministarstvo trebalo donijeti odluku o obustavi općeg akta od primjene. Zahtjev nadležnom ministarstvu je upućen (nakon što su proveli nadzor i utvrdili da je sporni akt neusklađen sa zakonom), ali već tri mjeseca ne odgovaraju, tako da mi se čini da ćemo ipak na visoki upravni sud. 

Članak 80.b stavak 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - Osim u nadzoru zakonitosti općih akata iz članaka 79., 80. i 80.a ovoga Zakona, sva tijela državne uprave u okviru svoga djelokruga utvrđenog posebnim zakonom mogu neposredno provoditi nadzor zakonitosti općih akata koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela općina, gradova i županija i donijeti odluku o obustavi.

Člankak 80.b stavak 4. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi - Postupak nadzora zakonitosti općeg akta iz stavka 1. ovoga članka nadležno tijelo državne uprave može provesti u svakom trenutku po stjecanju saznanja da opći akt ili pojedine odredbe općeg akta nisu suglasne s Ustavom ili zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

U raspravi pred Upravnim sudom poslužio sam se i ovim referencama iz Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i dobio presudu koja mi daje za pravo. Županijski odjel za graditeljstvo je na osnovi toga poništio rješenje Općine i dostavio joj spis predmeta na ponovno rješavanje. I dalje nema naloga općini da svoju odluku o visinama komunalnog doprinosa uskladi sa Zakonom o komunalnom gospodarstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija