Jump to content

Privatna tuzba zbog teske tjelesne ozljede


maraac123

Preporučene objave

Pozdrav,

Desio mi se jedan slucaj koji nebi htio previse detaljno opisivat jer je bio dosta javno eksponiran. 
u biti zrtva sam tucnjave iz koje sam izasao s teskom tjelesnom ozljedom(izbijen mi je zub-jedinica). 
Okrivljeni su bili na sudu gdje su priznali krivnju i osudeni su pravomocno. 
ja kad sam tamo pitao sto s mojim troskovima lijecenja sutkinja mi je rekla da to moram potrazit privatnom tuzbom. 
sad nekidan mi je ta presuda i stigla te planiram podici tu privatnu tuzbu. 
ono sto mene zanima je kakva vam je praksa s takvim tuzbama gdje vec postoji pravomocna presuda u moju korist, koliko bi taj postupak mogao trajati? 
problem je sto su neki od okrivljenika nezaposleni pa kakva mi je uopce trenutno mogucnost naplate? 
troskovi lijecenja za koje imam dokumentaciju su iznosili par tisuca kuna, koliko otprilike uopce mogu novca ocekivati od ovakve tuzbe. Moram jos dodat da mi je i narusen fizicki izgled i da sam zbog toga bio onemogucen obaviti neke stvari oko posla u to vrijeme. kod psihologa nisam bio, no svako toliko znam sanjat dogadaj i budim se gledajuc jesu mi zubi na broju pa neznam jel i taj psiholoski dio moze bit upotrebljiv u tuzbi. 

 

pa eto svakakva pomoc i informacija bi mi bila korisna. 
 

hvala. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postupci naknade štete prouzročene kaznenim djelom su relativno jednostavni i brzi (u komparaciji sa onim drugima). Naime, sud u postupku naknade štete je vezan pravomoćnom presudom kaznenog suda, stoga jedino o čemu će se kroz postupak raspravljati biti će visina naknade, a u svrhu utvrđivanja koje će se morati provesti medicinsko vještačenje zadobivenih ozljeda.

Da dobijete nekakav okvir neimovinskih šteta, vidite ovaj link na kojem se nalaze Orijentacijski kriteriji VSH kao pomoćni alat sudovima u svrhu utvrđivanja neimovinske štete (pod time se misli na strah, pretrpljene bolove, naruženost i sl.).

S druge strane, imovinsku štetu dokazujete računima, koje nadam se, da ste sačuvali, a jasno da možete potraživati i izgubljenu zaradu, koja je izostala zbog spriječenosti obavljanja poslova koje inače obavljate.

Realno, za očekivati je, glede neimovinske štete mislim, prema ovom opisu događaja do cca 5.000,00 kn plus troškovi liječenja plus izgubljena zarada i eventualni drugi troškovi koje ste imali kao vidovi imovinske štete.

Trajanje postupka je nemoguće precizirati, jer zavisi i pred kojim sudom biste podigli tužbu (veći sud - veća opterećenost, dulje trajanje i obrnuto), no jednom kada se provede vještačenje, to će sve ići  brzo (naravno, postojat će i pravo žalbe).

Ključ smisla postupka ste sami iznijeli - hoćete li se moći naplatiti. Nije nužno da štetnici rade, bitno je imaju li imovine iz koje biste se mogli naplatiti. Vodite računa i o činjenici da jednom kada dobijete pravomoćnu presudu o naknadi štete, istu možete naplatiti do 10 godina od pravomoćnosti, a uz malo domišljatosti, možete produživati vrijeme naplate.

Tako da, moguće se na kraju isplati, jedino je pitanje imate li živaca i volje sve to istjerati do kraja. Tu je odluka samo vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija