Jump to content

Izvanredni otkaz od strane radnika jer poslodavac ne posluje po zakonu


CorrectCheesecake

Preporučene objave

Poslodavac od mene traži da svojim imenom potpišem dokumente čiji je sadržaj vezan za dio posla za koji nemam ovlaštenje, a i također dio posla za koji znam da se ne odvija prema zakonskim propisima. Ne želim da moje ime bude na tim dokumentima usprkos pritiscima poslodavca jer ne želim nikakve pravne probleme. U firmi je već prije bilo problema nevezanih za ovu situaciju (vrijeđanje na nacionalnoj osnovi). Zbog neregularnosti i sveopće neugodne atmosfere ne želim više ni dana provesti u toj firmi. No niti za pritiske po pitanju preuzimanja odgovornosti za dokumente, niti za vrijeđanje nemam svjedoka niti pisanih dokaza.

Što mogu učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne morate ništa potpisivati. Ako bi vam poslodavac htio formalno spočitavati radi nepotpisivanja trebao bi donijeti odluku (potencijalni pisani dokaz) kojom utvrđuje da niste htjeli potpisati te dokumente. Vi bi se imali pravo žaliti na takvu odluku pa ako bi cijeli slučaj završio na sudu onda bi ste vi dobili slučaj.

No, neovisno od toga, možete dati otkaz, a vrijeđanje na nacionalnoj osnovi je svakako razlog radi kojeg možete dati izvanredni otkaz pa onda ne bi ste niti morali odraditi otkazni rok. Samo pazite da se na razlog za izvanredni otkaz možete pozivati u roku od 15 dana otkad se taj razlog dogodio. No, ovdje je potrebno biti oprezan jer je tada na vama teret dokaza da postoji razlog za izvanredni otkaz (članak 135. st. 3. Zakon o radu). S druge strane, ako date redovan otkaz onda je na poslodavcu teret dokaza.

Također, radnici imaju pravo na mjere za zaštitu dostojanstva iz članka 134. Zakona o radu. Ukratko, ako prijavite uznemiravanje poslodavcu onda mora poduzeti mjere sprječavanja uznemiravanja. Ako to ne napravi onda možete prekinuti rad uz naknadu plaće ako podnesete tužbu sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija