Jump to content

Uknjižba vlasništva na štetu suvlasnika - HITNO


sdoslic1

Preporučene objave

Što učiniti kada Sud (vjerujem previdom?!) uknjiži dio zajedničkog suvlasničkog dijela (vrta) jednom od suvlasnika na štetu ostalih, bez da je otakvoj uknjižbi obavijestio suvlasnike?

Kronologija:

1.  Početkom listopada 2002.g. Međuvlasničkim ugovorom suvlasnika o diobi nekretnine, izvršeno je etažiranje dotadašnje obiteljske kuće koja tako postaje stambena zgrada s 5 stanova i poslovnim prostorom u suterenu.

     Istim Ugovorom predlagatelji dijele jedinstvenu nekretnine na suvlasničke dijelove i na svakom od tih dijelova uspostavljaju pravo vlasništva na posebnimm dijelovima stambene zgrade sukladno Nacrtima posebnih dijelova nekretnine i               pravo suvlasništva na idealnim zajedničkim dijelovima zgrade (stubište i sl.) i zemljišta, tj. okućnice u vidu dvorišta iza zgrade, ulaza u dvorište te vrtom oko zgrade.

     Konkretno, istim je precizirano da poslovnom prostoru u suterenu pripada terasa ispred istog površine cca 30 m2 (terasa zauzima nešto manje od pola ukupnih kvadrata ispred zgrade, naslanja se dakle na prednji dio vrta koji je zajednički,           suvlasnički - zajedno sa ostatkom vrta i idealnim dijelovima zgrade).

    Sredinom listopada 2002.g. Sud rješenjem dozvoljava uknjižbu prava vlasništva nad posebnim dijelovima nekretnine (vlasnicima stanovima i vlasniku poslovnog prostora s pripadajućom terasom od 30 m2) i pravo suvlasništva na idealnim            zajedničkim dijelovima zgrade i zemljišta (dvorište, vrt i zajednički dijelovi zgrade poput stubišta i sl.)

   Vrši se uknjižba prema navedenom ugovoru i prijedlogu predlagatelja (suvlasnika).

 

2. Krajem listopada 2002.g. tvrtka u vlasništvu moje punice kupuje 1 stan u stambenoj zgradi u kojoj je ukupno 5 stanova i poslovni prostor u suterenu s pripadajućom terasom 30 m2 (podatak iz tadašnjeg gruntovnog izvatka).

     Osobno vodim proces ugovaranja kupoprodaje, vodim proces isplate kupoprodajne cijene bivšem vlasniku, podnosim u ime tvrtke zahtjev za uknjižbu koja je izvršena krajem 2002. godine (tri godine kasnije, taj isti stan kupujem od tvrtke i      uknjižujem na svoje ime).

3. Sredinom rujna 2003.g. vlasnikom poslovnog prostora i pripadajuće terase od 30 m2 u suterenu postaje kupac koji krajem svibnja 2004.g. "elaboratom etažiranja stana" vrši prenamjenu poslovnog prostora u stambeni, a krajem lipnja 2004.g.     općinski sud donosi Rješenje kojim (broj z.k.ul., čkbr, adresa i ime vlasnika izostavljeni zbog zaštite osobnih podataka)

    dozvoljava se:  

  "Na nekretnini upisanoj u z.k. ul.___ k.o. ____, čkbr. ___ kuća br. ___ i dvorište od 490 m2 i to na 24/100 dijela vlasnika ___ X Y ___ iz grada____, ulica ____ promjena posebnog dijela kuće

   na način da umjesto 24/100 dijela čkbr. ____ povezano sa vlasništvom posebnog dijela kuće u ____, adresa ___, i to - poslovni prostor u suterenu korisne površine 86 m2 s pripadajućom terasom od 30m2

  u sada 24/100 dijela čkbr. ____ povezanog sa vlasništvom posebnog dijela kuće br. ____ u ____(adresa) i to - trosobni stan u suterenu korisne površine 86 m2 koji se sastoji od ___(navedene vrste prostora), te pripadajuće terase površine     30 m2,   te kućnog vrta površine 36 m2,  sve upisano  u pod ul. br. ___, z.k. ul. br. ___ k.o. ______, vlasništvo XY iz grada ____.

Primjećujete da se u rješenju suda ne radi samo o uknjižbi prenamijenjenog poslovnog u stambeni prostor, već i o dodavanju kućnog vrta vlasniku prenamijenjenog poslovnog prostora na štetu ostalih suvlasnika.

 

4. U srpnju 2005.g. kupujem stan od "puničine" tvrtke i vršim uknjižbu istog na svoje ime.

 

5. U prosincu 2016.g. zapinje mi za oko oglas na oglasnim portalima u kojem susjed, vlasnik sada suterenskog stana, prodaje stan s pripadajućom terasom i kućnim vrtom.

      U gruntovnici istražujem dokumente vezane za uknjižbu suterenskog stana i dolazim do saznanja da je uknjiženi dio "susjedovog" vrta zapravo suvlasništvo svih nas vlasnika stanova u zgradi prema

       a) Međuvlasničkom ugovoru o diobi nekretnine iz 2002g., 

      b) prema Rješenju o uknjižbi istog suda iz 2002.g. , kao i

      c) prema izvatku iz zemljišne knjige prije prenamjene poslovnog prostora u stambeni i  gore citirane uknjižbe.

6.  Kao upisani vlasnik stana u toj zgradi imam pravni interes i tražim od suda dostavu Rješenja o uknjižbi suterenskog stana. Sud mi dostavlja kopiju rješenja uknjižbe na koje izjavljujem žalbu u veljači 2017.

7.  Prije 3 dana (10.03.2020.) sud mi dostavlja Riješenje kojim odbacuje moju žalbu kao nedopuštenu, jer nisam stranka u postupku, obzirom da u vrijeme donošenja rješenja sporne uknjižbe nisam bio upisani vlasnik, dakle niti                                 suvlasnik zajedničkih dijelova zemljišta.

     Sudu je bilo potrebno 3 (tri) pune godine da konstatira kako nemam pravo na žalbu i da istu odbaci kao nedopuštenu.

A što je s očitom pogreškom suda pri spornoj uknjižbi?

Po Rješenju o odbacivanju žalbe imam pravo uložiti žalbu županijskom sudu, za to mi je ostalo još 10-ak dana. 

 

Koji osnov upotrijebiti u žalbi županijskom sudu  a da mi istu i drugostupanjski (županijski) sud ne odbaci?

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija