Jump to content

Preporučene objave

Pozdrav ekipa, sto uciniti ako u etaznom elaboratu na ZEMLJISNIKU (provedeno) na jednoj cestici XX stoji ucrtano zajednicko stubiste s pravom koristenja svih suvlasnika svih etaza na toj cestici, dok u KATASTRU to isto stubiste uopce ne pripada toj cestici XX nego YY sto u konacnici znaci da vlasnici etaza XX cestice nemaju pravo koristenja stubista ako to vlasnici etaza na YY cestici odrede? Stubiste je u naravi zajednicko i iz njega se vec 50 godina pristupa i XX i YY cesticama medjutim jedna od etaza na YY cestici je sada predmet ovrhe stoga me zanima da li ovrhovoditelj moze dati nekakvu obvezujucu pisanu izjavu da daje trajno pravo koristenja tog stubista svima i jel ta pisana izjava obvezuje buduceg vlasnika na isto ili tu izjavu moze dati sadasnji vlasnik (uskoro ovrsen) ....?

Koji je najjednostavniji/najbrzi a koji najsigurniji nacin da se ova situacija rjesi s obzirom da bi parcelizacija bila mission impossible radi trenutne situacije... 

Tenks!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kakove veze bi ovrhovoditelj trebao imati sa stubištem? Ono kao takovo je zajednički dio nekretnine i pripada svim suvlasnicima, posebno ako je nekretnina etažirana. Uredba jasno određuje, ako suvlasnici MU ne odrede drugačije što se smatra zajedničkim dijelovima i uređajima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nisam siguran jel se kuzimo. Stubistem se dolazi do XX cestice i do YY cestice ali je u katastru to stubiste na YY cestici a u etaziranju na zemljisniku XX cestice se ne navodi da je stubiste na YY vec je ''sastavni'' dio etaziranja ali bez oznake da je to na YY cestici. Ko sprijecava vlasnika YY cestice (sadasnjeg) ili nekog buduceg ako ovrhovoditelj realizira prodaju da danas sutra zabrani vlasnicima XX cestice da dodu do svojih nekretnina s obzirom da je stubiste na YY cestici.

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
Prije 49 minuta, donkeylaa je napisao:

Nisam siguran jel se kuzimo.

Moguće i da se ne razumijemo jer pišete kao da se radi o dvije višestambene građevine (više vlasnika posebnog dijela nekretnine na XX i YY, sad samo jedan vlasnik nekretnine YY) a na kraju se radi o obiteljskim kućama od kojih je jedna etažirana? No svejedno, da bi se etažni elaborat proveo u ZK (a kažete da je) potreban je MU, sporazum i  suglasnost suvlasnika, pa i onoga kome bi stubište kao takovo pripadalo.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 8 sati , Spitfire je napisao:

Moguće i da se ne razumijemo jer pišete kao da se radi o dvije višestambene građevine (više vlasnika posebnog dijela nekretnine na XX i YY, sad samo jedan vlasnik nekretnine YY) a na kraju se radi o obiteljskim kućama od kojih je jedna etažirana? No svejedno, da bi se etažni elaborat proveo u ZK (a kažete da je) potreban je MU, sporazum i  suglasnost suvlasnika, pa i onoga kome bi stubište kao takovo pripadalo.

Dobro ajd ako promijenimo jedninu u mnozinu (obrnuto sam napravio radi jednostavnosti) opet bi trebali dobiti jednoznačnost ponudenog rjesenja zar ne? Znaci promatrana nekretnina nema u katastru na svojoj cestici svoj ulaz/stubiste nego je to isto na cestici susjedne nekretnine... I radi se o dvije visestambene gradevine i etazirane su obje ali u etazama XX je ucrtano stubiste koje je nekim slucajem ''pobjeglo'' u katastru na YY cesticu (mozda je samo ucrtano u elaboratu o etaziranju ali nije oznaceno nikakvom cesticom)...  Spominjete MU - meduvlasnicki ugovor? kako mislite da bi se isti mogao sklopiti ako dio vlasnika etaža (ili jedan vlasnik ako hocete) ima na sebi ovrhu radi koje se ta nekretnina na YY cestici nalazi pred prodajom od strane ovrhovoditelja....

Pretpostavljam da niti sadasnji vlasnik YY a niti ovrhovoditelj nema pravo potpisivati nikakav ugovor dok je ovrha u tijeku ili?

Moraju li MU potpisati svi koji imaju ikakav udio vlasnistva na YY cestici (u slucaju da ih je vise) ili samo oni cije su nekretnine vezane za taj ulaz? (pod primjerom da ima vlasnika nekretnina/etaza na istoj cestici ali s druge strane zgrade koji nemaju potrebu koristenja tog ulaza)

Sto ako ovi sa XX cestice taj ulaz koriste sto godina i nema alternative da se do nekretnine dode osim tim istim ulazom/stepenistem? Moze li ovaj sa YY ikada to zabraniti?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.


 • Similar Content

  • objavio Moje Pitanje
   Poštovani, u sljedećoj situaciji sam i molio bih vas pomoć.
   Na nekretnini koja je upisana na majku bilo je upisano 7 ovrha - da 7 :).
   Nakon realizacije kredita isplatio sam u gotovini svih 7 ovrhovoditelja i njihovi odvjetnici su poslali (neznam točan naziv-ali sve što je trebalo sudu) i nakon 15 dana jedna je maknuta sa zk-a, druga nakon 5 mjeseci tek,...
   Trenutno su ostale 2 još nemaknute. 
   Kad gledam preko sustava e-građani piše status brisanje zabilježbe vec 2 mjeseca,
   Također piše vezano na nekretninu "upis prava vlasništva" (neznam dali se to odnosi na odbijeni darovni ugovor od prije nekoliko godina koji smo bezuspješno pokušali provesti ili na nešto drugo - drugih ugovora nakon toga nije bilo).
   Pisao sam požurnicu.
   Moja pitanja:
   1. Koji je sljedeći korak? 
   2. Na što bi se moglo odnositi to "Upis prava vlasništva"?
   3. Mogu li pokrenuti zahtjev za upis na temelju izjava ovrhovoditelja o isplati duga ili nekog drugog njihovog dokumenta?
   3. Kako se zaštititi od eventualnih daljnjih ovrha s obzirom da nekretnina još nije prepisana na mene.
   Puno Vam hvala na vremenu.
    
  • objavio star-ri
   Imam nekoliko čestica na Krku, koje su upisane na nonu mojeg oca. (ona je umrla). Ja bih htjela prebaciti to na svog oca. Što sve je potrebno napraviti i na koji način, te koji mi papiri trebaju?
  • objavio Ariela100
   Pozdrav,
   U vlasničkom listu navodim se kao jedan od suvlasnika jedne parcele koja je podijeljena na više čestica. Pojednostavljeno, nekad je ta parcela imala oznaku 1702, a sada ima 1702/1, 1702/2, 1702/3, 1702/4 i 1702/5, što je provedeno sukladno stanju u katastru. U katastru sam ja jedini posjednik čestica /2, /4 i /5, te sam za čestice /4 i /5  dobila rješenje o urbanističkoj suglasnosti. Neki od suvlasnika upisanih u vlasničkom listu su preminuli, a neki su živi, no u katastru su upisani uistinu pravni nasljednici. Čestice /4 i /5 bi htjela prodati, ali kupac želi te čestice u zasebnom vlasničkom listu. Da li se to može uraditi podnošenjem prijedloga za otpis tih čestica iz postojećeg ZK uloška i formiranjem novog ZK uloška samo za te čestice?
   Ako da, da li mi je za to potrebna suglasnost ostalih suvlasnika parcele ili ne i što je uopće potrebno priložiti uz takav prijedlog (parcelacijski elaborat)? Da li se moje čestice u pravnom prometu smatraju idealnim dijelom stvari, u odnosu kojeg imam ovlaštenja kao vlasnik? Znam da ostali suvlasnici imaju pravo prvokupa, pa bi ih trebala na neki način obavijestiti da ja to želim prodati po toj i toj cijeni, te ako se nitko ne odazove tek onda mogu po toj istoj cijeni prodati čestice nekom trećem. Kupac želi da se te čestice izdvoje iz sadašnjeg vlasničkog lista, jer bi mu stanje tako bilo čišće, budući da strahuje da bi ga drugi suvlasnici mogli kočiti prilikom dobivanja građevinske dozvole za gradnju.
   Uglavnom...pojasnit ću dodatno ako bude potrebno.
   Unaprijed hvala.
  • objavio simiket
   Pozdrav,

   Moje pitanje kako da odradim parcelaciju, s obzirom na kompliciranu priču, odnosno želim da se točno zna što je moje, a što tuđe. Odakle početi ovo raspetljavati?
   Moj djed je bio vlasnik jedne k. čestice koja se vodila i još vodi kao pašnjak. '86 sagradio je na njoj kuću, a s vremenom prodao dio čestice s lijeve i desne strane, te su se na tu česticu uknjižile još 4 osobe koje se danas vode u gruntovnici kao suvlasnici. Moja majka nasljeđuje kuću i dio zemlje, te se također upisuje u katastar i gruntovnicu. Također, to je bila jedna čestica koja je u međuvremenu podijeljena na dvije i s jednom uknjiženom kućom(od susjeda), i svi se mi vodimo kao suvlasnici svaka, iako to nismo. Međusobno, znamo čije je čije. Čitala sam nešto da treba skupiti sve potpise suvlasnika, ali u ovom slučaju dvojica više ne žive u RH i 30 god se nisu tu pojavila. E da, ne znam je l' bitno za parcelaciju, naša kuća je u procesu legalizacije, još im imam platiti kaznu i dobit pečat.
   Hvala na pomoći!
 • Online korisnici

  No members to show×
×
 • Napravi novi...