Jump to content

krađa na poslu


ivana74

Preporučene objave

molim za savjet.Vozač kamiona u našoj tvrtki unatrag 1 godine svaki mjesec bi iz rezervoara kamiona isisao sebi to isto gorivo u velike kante za osobne potrebe. Na godišnjoj razini procijenjena je vrijednost oko 15 tisuća kuna. O gorivu u kamionu se ne vodi neka interna evidencija zato je to i radio...Tek se saznalo kad su ga nedavno vidjeli kolege kako to radi i u konačnici djelatnik je to priznao i dao pisani izjavu da je to radio zbog teškog materijalnog stanja.

S obzirom da velika večina djelatnika je upoznata s ovom situacijom, poslodavac mora nešto učiniti kako mu ne bi i drugi počeli raditi ili mu predbacivati da nije ništa poduzeo.  Također, je li bi bilo dovoljno da radnik vrati novčani iznos na račun tvrtke i da sam ponudi sporazumni otkaz ili nešto treće predlažete?

Sve ovo iz razloga kako bi se dao primjer drugim radnicima, iako bi išli na najblžu varijantu glede sankcija ali će uvijek postojati onda drugi radnici koji bi mogli tako postupati za slučaj najblaže sankcije? Ima li smisla navedeno prijaviti i policiji ? 

Malo je složena situacija, ali molim za odgovor.

puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako vam nije cilj "uništiti" čovjeka, onda je moja sugestija da prestanak radnog odnosa riješite sporazumno uz odvojeno priznanje radnika što je učinio i dogovoreni plan otplate otuđenog sa vrlo jasnim i striktnim rokovima (ako već nije platio).

Razumijem poziciju poslodavca, mora štititi svoje interese i pokazati odlučnost, no treniranje strogoće funkcionira većinom na slabijim umovima, a kaznenom prijavom i posljedično osudom radnika, poslodavac neće bogznakaj dobiti, a radniku će izuzetno otežati dobivanje novog zaposlenja. Ako se šteta sanira, ne vidim potrebu ići u eskalaciju situacije.

Ukoliko vas brine način na koji će ostali radnici to gledati, onda nakon razrješenja situacije dogovorite sastanak s njima, objasnite što se desilo i vrlo rezolutno naglasite da ukoliko netko od njih smatra da će moći to isto raditi uz isti epilog, da se grdno vara i da ovo neka shvate kao svojevsrtan žuti karton, jer prema sljedećem neće biti milosti.

Po meni, ovakav man-management će imati puno više efekta doli "pribijanja čovjeka na križ" (iako jeste u pravu) samo da dokažete poantu. Jasno, odluka je samo vaša, jedino je nemojte donositi vruće glave i zbog toga što će netko drugi reći. Emocije stišati, druge glasove iz glave izbaciti i onda se može donijeti realna odluka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za razrjesenje situacije s djelatnikom, @G-man vam je dao odlican savjet. 

Dugorocno gledano, ne mozete pratiti svakog zaposlenika i sto ce nekom pasti na um, zato imate razvijene inovacije, poput sigurnog poklopca rezervoara kojim kontrolirate potrosnju goriva i dok tank nije ispod 20% (ili kako programirate) ne dopusta otvaranje. Ujedno pratite ponasanje i nacin voznje svakog vozaca. U odnosu na gubitke koje mozete pretrpjeti, investicija u unaprijedjenje poslovanja je svakako isplativa. Da ni bi bilo da reklamiram, mozete se privatno javiti za info o firmama koje nude takva rjesenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala Gman na detaljnom odgovoru. Neovisno o svemu je li ovo opravdan razlog za izvanredan otkaz kada bi kojim slučajem došlo do suda uz pisano priznanje radnika? ili bi se utvrđivale još dodatne okolnosti neovisno o priznanju?

 

Također, je li dovoljno i ako vrati štetu tj. novac da mu se ne uruči otkaz? Je li sa time može biti pokrivena povreda ugovorne obveze? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 36 minuta, ivana74 je napisao:

Neovisno o svemu je li ovo opravdan razlog za izvanredan otkaz kada bi kojim slučajem došlo do suda uz pisano priznanje radnika? ili bi se utvrđivale još dodatne okolnosti neovisno o priznanju?

Kazneno djelo počinjeno na štetu poslodavca u našoj sudskoj praksi apsolutno jeste opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu. Radi se o posebno teškoj povredi radne obveze što rezultira potpunim gubitkom povjerenja poslodavca u radnika, nakon čega nastavak radnog odnosa nikako nije moguća opcija za poslodavca. To ne treba ni posebno pojašnjavati i bilo tko bi to pokušao osporavati takav otkaz, samo bi si producirao dodatne sudske troškove, posebice imajući na umu činjenicu da postoje neoborivi dokazi (uz priznanje).

Ne mora nužno postojati pravomoćna presuda kaznenog suda da bi otkaz bio zakonit, štoviše u jednom predmetu VSRH je zauzeo stajalište kako ni naknadna pravomoćna oslobađajuća presuda za kazneno djelo koje je poslodavac uzeo kao razlog izvanrednog otkaza, sama po sebi ne čini i sam otkaz nezakonitim, naglašavajući pritom kao ključ svega povjerenje u radnika, zato uvijek tako treba koncipirati sukus obrazloženja otkaza, ako se za tu opciju odlučite.

Opet, ako idete na sporazumni raskid radnog odnosa, onda nema potrebe pojašnjavati razlog zbog kojeg je došlo do raskida već samo datum s kojim radni odnos sporazumno prestaje.

Prije 41 minuta, ivana74 je napisao:

Također, je li dovoljno i ako vrati štetu tj. novac da mu se ne uruči otkaz? Je li sa time može biti pokrivena povreda ugovorne obveze? 

Tu onda ulazimo u domenu dobre volje poslodavca, ako on smatra da nema potrebe za otkazom ugovora o radu i da radnik više neće činiti ovo što je činio, čitava situacija se može riješiti sporazumom o naknadi štete uz priznanje radnika, a osobno bih kao poslodavac radniku uručio i pisano upozorenje vezano uz poštivanje obveza iz radnog odnosa kao dodatan psihološki faktor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala najljepša na detaljnim naputcima....recite mi molim Vas , kada bi i sastavili sporazum o naknadi štete npr. da će vratiti u obrocima kroz  10 mjeseci , i potpisan od strane poslodaca i tog radnika. Da li bi takav sporazum sutra u slučaju nepridržavanja radnika mogao biti podložan za sud radi tužbe zbog isplate, budući nema svojstvo nikakve ovršne isprave ili ga treba i ovjeriti ili slično kako bi se polslodavac u potpunosti osigurao s tim sporazumom?  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija