Jump to content

Nezakoniti način stjecanja državljanstva


Lacrimosa

Preporučene objave

Zanima me da li bi dojenče koje je oteto (što je vrlo teško dokazati), smješteno u obitelj (a s majkom niti ocem nije u krvnom srodstvu), bez usvojenja, nekim načinima dobilo rodni list, steklo državljanstvo...iako porijeklo po biološkoj majci i ocu nije hrvatsko...a način dobivanja državljanstva je u stvari prikrivena i teško dokaziva (institucije upućene ali bez ikakvog odgovora) otmica dojenčeta - da li bi se takav sumnjiv način dobivanja državljanstva smatrao "nezakonitim načinom stjecanja državljanstva" jer je dojenče postalo hrvatskim državljaninom ali je oteto? Što dojenče kao odrasla osoba (nakon puno godina) i nakon što je prikupilo neke dokaze koji sud niti policija ne gleda kao dokaze (jer presumpcija - majka je uvijek poznata u ovom slučaju ne drži vodu) ne priznaje može zakonskim putem?

1.  Drugim riječima pitanje je: da li pravno postoje nezakoniti načini stjecanja državljanstva?

2. Da li se osoba koja sumnja u nezakonit način stjecanja državljanstva - a pod time mislim otmicom dojenčeta može odreći hrvatskog državljanstva - državljanstva se osoba ne može odreći koliko je meni poznato - no zanima me da li to vrijedi i u slučaju kad je državljanstvo stečeno nezakonitim i kaznenim činom - otmicom ili nekim drugim oblikom kaznenog djela sa čime se institucije u opće nemaju namjeru pozabaviti - da li je moguće odricanje od hrvatskog državljanstva (izuzeće od pravila) jer je i inicijalno stečeno nezakonitim načinom, problem je što je teško očekivati da bi dojenče nakon xy godina uspjelo dokazati da je oteto i da bi institucije doista priznale da zaista radi se o kaznenom djelu, i da li nereagiranje institucija indirektno može u konačnici povući i tužbu protiv države? Policija se u obiteljske odnose ne smije miješati, ali sumnja na otmicu dojenčeta ne spada pod obiteljske odnose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče obračanja policiji, napisala sam kaznenu prijavu u kojoj je sve detaljno objašnjeno, na policiji sam predočila nešto što se može smatrati dokazom ili indicijom - da sa otvorenom ozljedom kao dojenče 13 dana staro nisam mogla izaći iz rodilišta - što automatski postavlja upitnim kako i gdje sam rođena - kako sam kao dojenče dospjela u obitelj bez službenog usvojenja - a ne postoji niti jedan dokument o tome. Osim toga sam sve iznijela i u sudkoj tužbi - ako sudac/sutkinja ne vidi kazneno djelo iz dokumenata niti uopće reagira, niti po kaznenoj prijavi dobijem ikakav odgovor - pa čak niti kako kazneno okvalificirati izneseno - šta ja tu više mogu??

Drugi problem ako se kazneno djelo dogodilo kad je osoba bili jako mala - dojenče staro 13 dana, smješteno u obitelj, odrastao u obitelji a obitelj nikad nije priznala osobi da joj nisu biološki roditelji dok nisam našla sama dokaz ili indiciju i otišla na policiju, kako bi ta osoba uopće mogla dokazati takav tip kaznenog djela poput otmice dojenčeta? Rodni list koji je izdan ima sve što treba imati, ne bi trebao izazvati nikakvu sumnju u neko kazneno djelo - dokaz ili indicija koje imam se tako ne gleda na sudu jer bi valjda nekako reagirali ali nisu. Neformalno znam tko su biološki roditelji, ali kad to iznesem zvuči nevjerojatno - a službenim putem od institucija to ne mogu ćuti, mogu ja tvrdit da su mi roditelji xyz ali kako to dokazat - u biti mislim da su svi  koji su ovakvo sranje 1976/1977 zataškali imali debeli interes i pretpostavljali su da nikad neću posumnjat i otkrit i da će to samo tako proći - ako mi majka nije hrvatska državljanka, ja službenim putem to ne mogu dokazat - niti otmicu dojenčeta, niti biološku majku niti oca ...institucije se ne žele tim bavit zato jer se taj problem trebao riješiti ranije do moje 18 godine, ali nije, ja tada nisam niti ozbiljno posumnjala - lagalo mi se i bila sam mlada, iako je oduvijek bilo pitanja koja meni i ranije nisu bila jasna.... gdje čak niti odgovor ne mogu dobit od svoje obitelji na papiru- kako da onda uopće kao prvo dokažem pravi biološki identitet po biološkim roditeljima, kako da dokažem kazneno djelo otmice ..nisam valjda kao mala preletila u Boingu 727 preko Atlantika i zaustavila se u Hrvatskoj nekim mutnim kanalima- kad negiraju potencijalnu indiciju ili dokaz, kako da onda steknem državljanstvo po biološkim roditeljima, ovog bi se i odrekla jer bez obzira što piše na rodnom listu osobno znam da je stečeno nezakonito, ali kako zakonskim putem steći državljanstvo po biološkom ocu/majci kad to zakonskim putem ne mogu dokazat usprkos tome što sam poljuljala točnost izdanog rodnog lista i točnog krvnog srodstva - a i imam osjećaj da me se sprječava u tome da ne velim da je i netočno izdan DNK u privatnom laboratoriju koji se kosi sa činjenicom po drugom HLA nalazu tipizacije.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija