Jump to content

Darovni ugovor


sinisa1972

Preporučene objave

Otac bi mi darovao nekretninu (stan) darovnim ugovorom s time da postajem vlasnik nakon njegove smrti.

Njegova supruga je suglasna sa tim darovanjem.

Kako bi trebao biti napisan članak u ugovoru o darovanju da ja postajem vlasnik nakon njegove smrti?

Da li bi se trebao upisati članak u tom ugovoru gdje moja maćeha suglasna sa ovim darovanjem i da neće imati nikakvih potraživanja (nužni dio,povrat dara.....)

i da se i ona stavi na taj ugovor  kao zakonski nasljednik sa njezinim ovjerenim potpisom?

Da li napraviti dodatak takvom ugovoru kroz ugovor o služnosti  sa maćehom gdje ona ima pravo doživotne služnosti u stanu ,a mene potvrđuje kao neospornog vlasnika?

 

uređeno: od sinisa1972
dodatni tekst
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Darovnim ugovorom se daruje odmah (ne nakon smrti), ali drugi nasljednici imaju pravo na nuzni dio, kao i da napise oporuku.

Ovo sto zelite je ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Nakon smrti postajete vlasnik i nitko nema pravo traziti nuzni dio na sve sto je navedeno u tom ugovoru. Postoji i ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju koji je vise manje isti ovom prvom, ali vi odmah postajete vlasnikom. Naravno da s Vase strane tada postoji obveza uzdrzavanja, placanja mogucih lijecenja, smjestaja u dom, ako se npr. nece otac sam uz Vasu pomoc moci brinuti o sebi, itd.

Pravo dozivotnog uzivanja vec sad moze otac upisati za macehu, a mozete joj i vi to pravo dati kad postanete vlasnikom stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako otac napiše vlastoručnu oporuku u kojoj mene navede kao nasljednika nekretnine i kod javnog bilježnika ovjeri tu oporuku

sa svjedocima ,u ovom slučaju sa mnom i maćehom koja bi potvrdila svojim potipsom da je suglasna sa oporukom i da neće imati nikakvih potraživanja prema meni

,a s druge strane mene obveže da sa njom napravim ugovor o služnosti kada postanem vlasnik ?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji vise vrsta oporuke, sa svjedocima, bez svjedoka, s javnim biljeznikom ili bez njega, da ne prepisujem, to mozete brzo naci na internetu.

Svjedoci samo svjedoce da je pisac oporuke zbilja pri punoj svijesti i pameti to napisao, a ne da se jedan od svjedoka slaze s tom oporukom.

Zasto otac vec sada ne upise pravo dozivotnog uzivanja u ZK za macehu da se rijesite barem jednog problema? Ako otac napise oporuku, maceha ima pravo na nuzni dio pa je onda lakse da Vam otac daruje nekretninu sad jer i po darovanju maceha ima pravo na nuzni dio. Barem necete placati javnog biljeznika na ostavinskoj raspravi vise nego trebate.

Ako ste se sve dogovorili s macehom, onda necete imati problema ako napravite darovanje. A ako se bojite da bi onda ipak mogla traziti nuzni dio, onda Vam ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju ne gine.

U ugovor o darovanju otac moze dopisati clanak dozivotnog uzivanja za sebe. Neka potvrdi netko iz struke da li moze istim ugovorom dati dozivotno uzivanje i za svoju suprugu pa onda sve rijesite jednim ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji i Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života, kojim otac može napraviti to što bi vi htjeli, s time da je u načelu isti besplatan pravni posao s kojim ugovorom se odmah možete uknjižiti kao vlasnik a otac i mačeha imati upisano pravo plodouživanja. Poanta ovakovog ugovora je da s isitim moraju biti suglasni svi suugovaratelji, dakle uzak krug potencionalnih nasljednika, potomci te bračni/izvanbračni drug. Također, kao dvostrani pravni posao u kojem svoju suglasnost daju potpisom navedeni nasljednici, sve što je ugovoreno istim ne ulazi u sastav ostavine, ne uzima se u obzir pri izračunavanju vrijednosti nasljedstva, te se nema pravo na nužni dio. Ugovor mora biti ovjeren od suca nadležnog suda, sastavljen u obliku JB akta ili solemniziran po JB.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija