Jump to content
sinisa1972

Darovni ugovor

Preporučene objave

Otac bi mi darovao nekretninu (stan) darovnim ugovorom s time da postajem vlasnik nakon njegove smrti.

Njegova supruga je suglasna sa tim darovanjem.

Kako bi trebao biti napisan članak u ugovoru o darovanju da ja postajem vlasnik nakon njegove smrti?

Da li bi se trebao upisati članak u tom ugovoru gdje moja maćeha suglasna sa ovim darovanjem i da neće imati nikakvih potraživanja (nužni dio,povrat dara.....)

i da se i ona stavi na taj ugovor  kao zakonski nasljednik sa njezinim ovjerenim potpisom?

Da li napraviti dodatak takvom ugovoru kroz ugovor o služnosti  sa maćehom gdje ona ima pravo doživotne služnosti u stanu ,a mene potvrđuje kao neospornog vlasnika?

 

Uređeno od sinisa1972
dodatni tekst
Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Darovnim ugovorom se daruje odmah (ne nakon smrti), ali drugi nasljednici imaju pravo na nuzni dio, kao i da napise oporuku.

Ovo sto zelite je ugovor o dozivotnom uzdrzavanju. Nakon smrti postajete vlasnik i nitko nema pravo traziti nuzni dio na sve sto je navedeno u tom ugovoru. Postoji i ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju koji je vise manje isti ovom prvom, ali vi odmah postajete vlasnikom. Naravno da s Vase strane tada postoji obveza uzdrzavanja, placanja mogucih lijecenja, smjestaja u dom, ako se npr. nece otac sam uz Vasu pomoc moci brinuti o sebi, itd.

Pravo dozivotnog uzivanja vec sad moze otac upisati za macehu, a mozete joj i vi to pravo dati kad postanete vlasnikom stana.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako otac napiše vlastoručnu oporuku u kojoj mene navede kao nasljednika nekretnine i kod javnog bilježnika ovjeri tu oporuku

sa svjedocima ,u ovom slučaju sa mnom i maćehom koja bi potvrdila svojim potipsom da je suglasna sa oporukom i da neće imati nikakvih potraživanja prema meni

,a s druge strane mene obveže da sa njom napravim ugovor o služnosti kada postanem vlasnik ?

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji vise vrsta oporuke, sa svjedocima, bez svjedoka, s javnim biljeznikom ili bez njega, da ne prepisujem, to mozete brzo naci na internetu.

Svjedoci samo svjedoce da je pisac oporuke zbilja pri punoj svijesti i pameti to napisao, a ne da se jedan od svjedoka slaze s tom oporukom.

Zasto otac vec sada ne upise pravo dozivotnog uzivanja u ZK za macehu da se rijesite barem jednog problema? Ako otac napise oporuku, maceha ima pravo na nuzni dio pa je onda lakse da Vam otac daruje nekretninu sad jer i po darovanju maceha ima pravo na nuzni dio. Barem necete placati javnog biljeznika na ostavinskoj raspravi vise nego trebate.

Ako ste se sve dogovorili s macehom, onda necete imati problema ako napravite darovanje. A ako se bojite da bi onda ipak mogla traziti nuzni dio, onda Vam ugovor o dozivotnom ili dosmrtnom uzdrzavanju ne gine.

U ugovor o darovanju otac moze dopisati clanak dozivotnog uzivanja za sebe. Neka potvrdi netko iz struke da li moze istim ugovorom dati dozivotno uzivanje i za svoju suprugu pa onda sve rijesite jednim ugovorom.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji i Ugovor o ustupu i raspodjeli imovine za života, kojim otac može napraviti to što bi vi htjeli, s time da je u načelu isti besplatan pravni posao s kojim ugovorom se odmah možete uknjižiti kao vlasnik a otac i mačeha imati upisano pravo plodouživanja. Poanta ovakovog ugovora je da s isitim moraju biti suglasni svi suugovaratelji, dakle uzak krug potencionalnih nasljednika, potomci te bračni/izvanbračni drug. Također, kao dvostrani pravni posao u kojem svoju suglasnost daju potpisom navedeni nasljednici, sve što je ugovoreno istim ne ulazi u sastav ostavine, ne uzima se u obzir pri izračunavanju vrijednosti nasljedstva, te se nema pravo na nužni dio. Ugovor mora biti ovjeren od suca nadležnog suda, sastavljen u obliku JB akta ili solemniziran po JB.  

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...