Jump to content

Traže povrat poreza koji su krivo izračunali


ninanana

Preporučene objave

U naslovu stoji problem.

Dakle, obračun povrata poreza za 2018. godinu očito greškom službenika Porezne uprave napravljen po staroj osnovici za odbitak i isto tako isplaćen. Svi obrasci za obračun bili su u tom trenutku dostupni na uvid - i plaće i honorari.

Sad traže povrat, nakon godinu dana.

Ima li za to zakonska osnova?

Može li se osoba pozvati na nemar službenika? Nije svatko dužan znati raditi njihov posao pa nakon toga jednostavno ispaštati njihove pogreške. 

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ima, po općim odredbama Zakona o obveznim odnosima koji se odnose na stjecanje bez osnove, Vi ste stekli bez osnove nešto za što nije postojalo uporište u zakonu, odluci tijela upravne vlasti ili ugovoru. Ali u trenutku kad ste dobili povrat, imalo je uporište u jednoj osnovi, odnosno u privremenom poreznom rješenju. Je li u međuvremenu doneseno konačno porezno rješenje kojim se to pravo oduzima? Ako nije, ja bih na tom inzistirala od strane PU, neka do kraja odrade posao.

Osim toga, ima jedna odredba kod stjecanja bez osnove koja kaže da onaj tko nešto plati znajući da nije dužan platiti, nema pravo na povrat stečenoga bez osnove. Po onome što Vi kažete, PU je dužna primijeniti posebnu pažnju s obzirom da ima obučene državne službenike, pa je trebala znati da nije dužna platiti, hm? Nategnuto, i ne znam kako bi prošlo u slučaju spora, time da bi trebalo vidjeti i što posebni zakoni, poput Općeg poreznog zakona kažu o ovoj situaciji, jer pretpostavljam da ipak nema toliko prakse po ovom pitanju, jer se mahom porezi i povrati istih pravilno obračunavaju i plaćaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija