Jump to content

Poslodavac ne poštuje pravo na rad od kuće


Dragica2020

Preporučene objave

Ako nisu osigurani uvjeti rada za "zdrav" način rada i radi se o primjeni mjera za zaštitu od korone, predlažem pročitati članak 69. Zakona o zaštiti na radu, pogotovo stavke 4. i 5.

"(4) Radnik ima pravo odbiti raditi i napustiti mjesto rada ako mu izravno prijeti rizik za život i zdravlje, sve dok poslodavac ne poduzme korektivne mjere te zbog takvog postupanja ne smije trpjeti štetne posljedice.

(5) Poslodavac ne smije zahtijevati od radnika da ostane na mjestu rada dok na tom mjestu postoji izravan i ozbiljan rizik za život i zdravlje radnika."

E sad je pitanje, da li bi se nepridržavanje uvjeta za zaštitu smatralo dovoljno za ispunjavanje boldanih dijelova :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poslodavac je dužan osigurati uvjete za rad na siguran način i na način koji ne ugrožava zdravlje radnika, a ovako postupanje mora biti u skladu sa raznim zakonima, te u današnjoj situaciji i sa Odlukom o proglašenju epidemije bolesti COVID – 19, te obvezama koje proizlaze iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Također, poslodavac je dužan pratiti aktualne upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i preporuke Stožera civilne zaštite RH. Na današnji dan je važeća preporuka HZJZ  - https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Dodatne-upute-za-pojedince-kolektive-i-poslodavce.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija