Jump to content

Procjena nekretnine za podizanje stambenog kredita


AngieD

Preporučene objave

Poštovani,

 

pokrenuli smo zahtjev za stambeni kredit, te je procjenitelj bio na terenu radi utvrđivanja vrijednosti nekretnine (još nismo zaprimili procijenjenu vrijednost). S obzirom na jučerašnji potres (22.03.2020.), te da se nekretnina nalazi u epicentru potresa da li je moguće tražiti ponovnu procjenu ili izlazak statičara? Napominjem da još nismo zaprimili procjenu koja je rađena od strane banke prije potresa, te koje su naše pravne mogućnosti s obzirom da ne znamo u kakvom stanju je nekretnina nakon potresa, a kapara je dana prodavatelju.

Hvala na pomoći

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi o njihovim općim uvjetima poslovanja, ali je za očekivati da će tražiti novu procjenu. Svakako predlažem da pogledate njihov Pravilnik i procedure procjene vrijednosti nekretnina (ili ima nekakav sličan naziv), a koji najčešće kaže da u slučaju da je došlo do bitnih promjena na nekretnini treba napraviti novu procjenu i to u punom obimu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

nastavno na prethodni upit za pokretanje stambenog kredita za kupnju kuće koja je u epicentru potresa od prije par dana, da li postoji neki pravni izlaz iz kupnje nekretnine. Naime, potpisan je ranije predugovor za kupnju kuće te je plaćena kapara. Budući na novonastalu situaciju i nesigurnost nakon potresa htjeli bi odustati od kupnje planirane nekretnine, ali nam prodavatelj ne želi vratiti kaparu. Da li za nas, kao kupca nekretnine postoji mogućnost povrata kapare zbog novonastalih nepredvidivih okolnosti.

Hvala Vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 8 minuta, AngieD je napisao:

Da li za nas, kao kupca nekretnine postoji mogućnost povrata kapare zbog novonastalih nepredvidivih okolnosti.

Ako je za neispunjenje ugovora odgovorna strana koja je primila kaparu, druga strana može, po svojem izboru zahtijevati ispunjenje ugovora, ako je to još moguće, ili tražiti naknadu štete i vraćanje kapare, ili tražiti vraćanje dvostruke kapare. Sada je pitanje, da li ta druga strana može ispuniti svoju ugovornu obvezu, ali Vi to više ne želite s obzirom na situaciju u gradu Zagrebu ili oni ne mogu ispuniti ugovornu obvezu, jer su npr. nastala oštećenja uslijed potresa i slično?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo o tome ovisi povrat kapare tj. da li oni mogu ispuniti ugovornu obvezu ili ne. Ukoliko mogu tj. ukoliko nije došlo do oštećenja nekretnine, a Vi tu nekretninu svejedno ne želite radi narušenog osjećaj sigurnosti, tada nemate pravo na povrat kapare. Ukoliko dokažete da oni ne mogu ispuniti ugovornu obvezu, tada imate mogućnosti tražiti povrat kapare, tako da bi Vam bilo u interesu da se ta nekretnina stručno procijeni. Naravno, sve ovisi o visini kapare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija