Jump to content

Ugovor o darovanju nekretnine - promjena prebivališta


lila13

Preporučene objave

Na temelju Zakona o područjima posebne državne skrbi, RH, odnosno Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje (kao darovatelj) i moja obitelj (kao daroprimatelji) sklopili su Ugovor o darovanju nekretnine (u pitanju je obiteljska kuća). U Ugovoru kao vlasnik kuće navodi se brat dok su suvlasnici majka, drugi brat te ja (sestra). Vlasnik (brat) te mi kao suvlasnici (majka, drugi brat i ja) imamo adresu prebivališta na obiteljskoj kući (koja je predmet Ugovora).  Ja već 7 godina živim izvan mjesta prebivališta (druga Županija), prvo sam otišla na studij (5godina) te sam sad u radnom odnosu već 2 godine. Cijelo vrijeme boravište mi je prijavljeno u gradu gdje sam studirala i trenutno radim, dok mi adresa  prebivalište glasi na mjesto obiteljske kuće. Kako planiram ostati u gradu gdje radim, ove godine htjela sam promijeniti mjesto prebivališta na adresu od dečka. Međutim, od xy osobe sam čula da ukoliko promijenim mjesto prebivalište zbog potpisanog Ugovora o darovanju nekretnine dužna sam platiti kaznu, odnosno porez na nekretninu. U Ugovoru o darovanju nekretnine nije naznačeno ništa vezano za promjenu mjesta prebivališta. Jedini "uvjet" Ugovora je da darovanu nekretninu ne smijemo otuđiti niti njome na drugi način stvarnopravno raspolagati u roku od 10 godina od dana sklapanja Ugovora. Ljubazno Vas molim za pojašnjenje navedenog te jesam li dužna plaćati nekakvu kaznu/porez u slučaju promjene prebivališta? Ako da, koliko iznosi porez koji bi trebala platiti?

Zahvaljujem svima na odgovorima :)

 

 

 

uređeno: od lila13
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to bi bilo točno jer je propisano,

Zakon o porezu na promet nekretnina (NN 69/97, 26/00, 127/00, 153/02, 22/11, 143/14),

Čl.13 st.2 pravne i fizičke osobe kojima Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave daruje, odnosno daje nekretnine bez naknade radi odštete ili iz drugih razloga u svezi s Domovinskim ratom

Zakon o područjima posebne državne skrbi (NN 86/08, 57/11, 51/13, 76/14, 147/14, 18/15, 106/18)

čl.6

 Građani koji steknu pravo vlasništva na nekretnini koja se nalazi na područjima posebne državne skrbi do 31. prosinca 2013. i ispunjavaju uvjete iz članka 21. stavka 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi (»Narodne novine«, br. 86/08., 57/11. i 51/13.) ne plaćaju porez na promet nekretnina.

čl.7

(1) Građani koji su ostvarili pravo na oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina sukladno s člankom 21. stavkom 1. Zakona o područjima posebne državne skrbi (»Narodne novine«, br. 86/08., 57/11. i 51/13.), taj porez će biti u obvezi platiti ako u roku od 10 godina od dana stjecanja nekretninu otuđe ili promijene prebivalište izvan područja posebne državne skrbi ili stvarno ne borave na području posebne državne skrbi.

 

Prema Zakonu o porezu na promet nekretnina postoji i kazna ako se ne prijavi promjena nadležnoj PU, u što spada i promjena prebivališta ili ako osoba oslobođena ne stvarno ne boravi na prijavljenom prebivalištu no to koliko je meni poznato dešava rijetko, dakle sigurno će vam naplatiti porez na vaš suvlasnički udio u iznosu po tadašnjoj stopi od 5 %.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru, stvar je puno jasnija. 

Naime, kako mi je nemoguće odgađati promjenu prebivališta kroz naredne 4 godine zanima me hoću li i dalje biti suvlasnik kuće ukoliko promijenim prebivalište na grad u kojem trenutno živim i platim porez? 

uređeno: od lila13
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Procjenu vrijednosti Vašeg suvlasničkog udjela će napraviti porezna uprava kad Vam bude razrezivala porez na promet nekretnina, i to najvjerojatnije usporedbom sa sličnim nekretninama na tom području i njihovim vrijednostima, po svojoj slobodnoj ocjeni. Ako budete smatrali da je iznos poreza previsok, na to se (privremeno) porezno rješenje možete žaliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači prije prijave prebivališta potrebno je javiti se u poreznu upravu (PU u mjestu gdje mi je smještena obiteljska kuća pretpostavljam) i platiti porez na nekretninu te nakon toga mogu mijenjati prebivalište?

S obzirom da je Ugovor o darovanju nekretnine potpisan tijekom 2014 godine, porez na nekretninu se obračunava po stopi od 5% kako je gore spomenuo Spitfire?

Hvala Vam puno na svim informacijama 👍

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija