Jump to content
avonturier

Stečaj i pozajmice

Preporučene objave

Poštovani.

molio bih Vas ako možete odgovoriti na sljedeće pitanje. Naime ja sam kao zaposlenik,tj voditelj tvrtke vršio pozajmice u tuđu tvrtku da bi premostili nedostatk likvidnosti u određenim nepovoljnim vremenima za tvrtku . Ti iznosi su u periodu od 2105-2017 god iznosili oko 88.000. 00 hrk . Trenutno se tvrtka nalazi u stečaju ( oglas od 11.03.2020.),

Dužni su u roku 15 dana ,dakle do sutra dati prokazni popis imovine.

Da li bi imao pravo potraživanja tih pozajmica budući da nisam vlasnik i s obzirom da nemam ugovor, u tom stečajnom postupku.

Također imam 4 plaće koje mi nisu isplaćene , imam rok od 45 dana prijaviti sudu dokaz o neisplaćenim plaćama.

Provjerom u zemljišnim knjigama tvrtka ima dva apartmana na jednom otoku u svom vlasništvu i to je stanje na dan 24.03.2020. god ., dakle imao bi se od kuda naplatiti.

Da li da ja sutra šaljem sudu izvadak iz zemljišnih knjiga , jer ako to odgovorna osoba  ne prijavi tada sudac može zatvoriti stečaj već prekosutra?

 

Lijep pozdrav

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Imali biste pravo na potraživanja iz tih pozajmica ako imate dokaze o uplati (uplatnice, priznanice, pa bi čak i u poslovnim knjigama stečajnog subjekta to trebalo biti knjiženo kao dug prema Vama, ako su uredno vođene poslovne knjige), naravno, kao i na bruto plaće, otpremnine i sva druga potraživanja iz radnog odnosa.

Ako je društvo već u stečaju (dakle, nad njim je otvoren stečaj, a ne tek prijedlog za pokretanje stečaja), tada upravljanje društvom u stečaju preuzima stečajni upravitelj kojemu je zadatak doznati što sve društvo ima od imovine i nastojati to što bolje unovčiti. Ako je dan tek prijedlog za stečaj, nemate ništa izgubiti ako na broj stečajnog spisa pošaljete zk-izvatke.

Međutim, iz zemljišne knjige vidite i jesu li ti apartmani opterećeni hipotekama u korist banaka (najčešće jesu). Ako jesu, tada će ti apartmani ili novac od njihova unovčenja otići bankama kao razlučnim vjerovnicima koji se namiruju prije i izvan stečajnog postupka, a ne stečajnim vjerovnicima, između kojih su radnici, dobavljači, pa i zajmodavci kao što ste Vi. Dakle, iako ima imovine, ne znači da će i doći do namirenja, ali pretpostavljam da bi Vam u ovoj situaciji i djelomično namirenje koristilo.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
objavljeno (uređeno)

Trebali ste napisat - okvirno - koliko firma ima dugovanja , a koliko imovine - tad bi dobili odgovor , dali če te se vi naplatiti - ovako, se može samo nagađati,, što reče onaj titin general franjo - kibi,, dabi - malo grubo, ali je tako.

Uređeno od frenki zg
ispravak

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Hvala Vam na vašim odgovorima. Za sada, evidentirane obaveze društva su par tisuća kuna. Oglas trgovačkog suda je objavljen prije 15-tak dana . Po zk izvadku radi se o zgradi s više apartmana , etažirani su , te po apartmanskim jedinicama koje su vlasništvo društa nema tereta, za sada ( izvadak na današnji dan). Ne dvojim da ću uskoro vidjeti na izvadku da su apartmani preneseni ili prodani. Moje pitanje je : da li mogu tražiti stečajnog upravitelja neku zabilježbu na navedene nekretnine s obzirom na potraživanje?. 

 

lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne. stečajni upravitelj nema ovlast donijeti takvu odluku, niti možete za sebe ishoditi pravo prvenstva u namirenju mimo pravila stečajnog postupka o redovima namirenja. Nakon otvaranja stečaja, neće više biti prijenosa imovine, ali je moguće da su apartmani prodani, ali da se te osobe koje su kupile nisu stigle uknjižiti, pa će te osobe u stečajnom postupku isticati svoja izlučna prava na izlučivanje te imovine iz stečajne mase i tada će stečajni upravitelj biti prisiljen predati im tu imovinu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana Ruby,

Da, jasno mi je, no ima još jedan dio priče, uz dug društva prema meni ja sam nastupio kao jamac platac zadužnicom za društvo koje mi duguje. Zadužnica je data kao osiguranje naplate na ime najamnina. Zadužnicu po ugovoru je moralo dati društvo i ja kao jamac platac te nakon polaganja zadužnica pristupiti potpisivanju ugovora. Budući da ja nisam bio suglasan s nekim člancima ugovora nisam ga potpisao . Iz tog razloga je napisan novi ugovor u kojem je jamac platac direktor društva ( nisam taj). No umjesto da mi se vrati zadužnica ona je iskorištena iako na ugovoru jasno piše u čl .... jamac platac je direktor društva ................(ime i prezime) . Znači direktor društva obaveze prebacuje na mene a društvo vodi u stečaj iako isto ima imovine kojom može platiti iznos najma , a hipotetski, u međuvremenu, prodaje te apartmane, kako bi društvo postalo insolventno . Da li bi to bio proboj pravne osobnosti ili čak kazneno djelo prijevare? Ako bi to bilo tako , u stečajnom postupku vjerojatno ne bi mogao ništa ali u kaznenom bi mogao? Da li direktor odgovara solidarno nakon stečaja za obaveze društva općenito ili uz koji uvjet? Samo ako se radi o skraćenom stečajnom postupku ?

 

LP

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovana Ruby,

 

Isto tako je moguće da su apartmani preneseni na nekog darovnim ugovorom ( djeca),

u tom slučaju Paulijanska tužba ? ili bolje kaznena prijava ? Kad smo kod Paulijanske tužbe znam da nisu preneseni unatrag tri godine. Ako se nešto dogodilo onda je to unatrag godinu do dvije.

 

LP

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...