Jump to content

trajanje godišnjeg i tjednog odmora


inka123

Preporučene objave

Pozdrav :) Može li mi netko objasniti.. ima li koja zakonska odredba po kojoj poslodavac u trajanje godišnjeg odmora može uračunavati neradne dane i praznike? Obzirom na trenutnu situaciju s koronom, došlo je do preraspodjele radnog vremena i (zapravo) prisilnog korištenja GO. Iako postoji odluka (radi se o kolektivnom korištenju GO) koja je donesena početkom godine, očito je da će ista biti izmijenjena. Problem je u namjeri poslodavca da se kolektivni GO koristi od 5.8.-16.8.  (5. i 15.8. su praznici, 16. nedljelja, a pošto su subote radne, to sve zajedno ispada 8 radnih dana). Ako se ne varam, sve to je određeno ZOR-om čl. 79 st. 2 "Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmor" , čl. 83 "Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, mora tijekom kalendarske godine za koju ostvaruje pravo na godišnji odmor iskoristi najmanje dva tjedna u neprekidnom trajanju, osim ako se radnik i poslodavac drukčije ne dogovore, pod uvjetom da je ostvario pravo na godišnji odmor u trajanju dužem od dva tjedna", ali trebao bi se primjeniti i čl. 85 st. 4 "Poslodavac mora radnika najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegova korištenja"

Drugo pitanje vezano je uz tjedni odmor, koji bi trebao trajati 24+12h. Međutim, opet s obzirom na preraspodjelu radnog vremena i potrebu da se nadoknadi izgubljeno.. planira se rad u 4. smjeni subotom od 18-24h (to bi inače trebala biti slobodna subota) i nakon toga u ponedjeljak od 06-12h. U tom slučaju, tjedni odmor traje 30h, a ne 36 (čl.75) Iako postoji iznimka, je li poslodavac dužan možda organizirati drugačiji raspored smjene kako bi omogućio radnicima 24+12h tjednog odmora, a ako ne, koliko to može najduže trajati? Da radnici nemaju tjedni odmor u trajanju 36h sljedećih 6-7 mj, možda i duže.

hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija