Jump to content

Zdravstveno osiguranje za nezaposlenog


bobyx

Preporučene objave

Kolega je početkom godine zatvorio obrt i eto nažalost nitko ga nije savjetovao što od raznorazne papirologije treba obaviti pa nije odjavio mirovinsko i zdravstveno. Naime, na odjavi obrta stoji da su u svezi toga obaviješteni između ostaloga i mirovinsko i zdravstveno te je mislio da se to radi nekom automatikom. Ali kod nas to naravno ne vrijedi nego treba silna papirologija i obrasci-zahtjevi sa svega i svašta.

Uglavnom mirovinsko ga je ipak na kraju odjavilo po nekakvoj postupku, ali sada nastaju komplikacije sa zdravstvenim. Ne znam da li treba napomenuti da je sada nezaposlen, a na burzu se nije prijavio jer su mu bili rekli da nema svrhe se prijavljivati jer zdravstveno ima po nekoj drugoj osnovi. Međutim nedavno je shvatio da sada uopće nema zdravstveno te je tražio objašnjenje od nadležnih i oni ga uvjeravaju da se nije na vrijeme prijavio na zdravstveno nakon odjave obrta i da sada nema pravo na zdravstveno kao nezaposlena osoba jer je propustio rok valjda 30 dana od odjave obrta. Rekli su mu da si mora sam plaćati .

Meni to nekako apsurdno zvuči da se nema pravo prijaviti na zdravstveno po toj nekoj drugoj osnovni (kao nezaposlen) u bilo koje vrijeme jer što sad ima veze što se odmah nije prijavio, bar država nije par mjeseci za njega trebala ništa plaćati.

Ako sam ga dobro shvatio niti da se sada prijavi na burzu ne može dobiti zdravstveno.

Naravno, u ovo vrijeme korone i uopće pada zaposlenosti, nema šanse da se sada zaposli, a kako je sada i velik rizik od korone, a on nema zdravstveno.

Može li netko komentirati situaciju, kakve su mu opcije ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo burza nema nikakve veze sa osiguranjem. Kada se dobije otkaz ide se na HZZO prema mjestu prebivališta gdje se onda mijenja osnova po kojoj je osiguran (iz zaposlene u nezaposlenu). Drugo ovaj dio sa plaćanjem; pošto mi je isteklo 30 dana on mora sada plaćati minimalan doprinos za zdravstveno (670,31) i to tako može maksimalno do 12 mjeseci. Druga opcija je da ga osiguraju kao člana obitelji. Treća opcija je da nađe nekog da ga prijavi na 1 dan (naravno da mu plati taj jedan dan troška doprinosa) i nakon toga da se prijavi ponovo na HZZO jer od dana kad je ponovo odjavljen mu teče rok od 30 dana. Treba mu samo svjedodžba (ili diploma), važeća osobna (ako ima oib super, a ako je stara koja nema mora donijet potvrdu o OIB-u).

 

 

 Tko se može osigurati kao član obitelji?

Status osigurane osobe kao članovi obitelji mogu steći:
- supružnik (bračni i izvanbračni, sukladno propisima o obiteljskim odnosima),
- djeca (rođena u braku, izvan braka ili posvojena, pastorčad), te druga djeca bez roditelja, ako ih osiguranik uzdržava,

- roditelji (otac, majka, očuh, maćeha i posvojitelj) ako su istovremeno ispunjeni svi sljedeći uvjeti:
• da su nesposobni za samostalan život i rad,
• da nemaju sredstava za uzdržavanje i
• da ih osiguranik uzdržava.

- unuci, braća, sestre, djed i baka ako su istovremeno ispunjeni svi sljedeći uvjeti:
• ako su nesposobni za samostalan život i rad, ako nemaju sredstava za uzdržavanje i
• ako ih osiguranik uzdržava.

Ako vam prijatelj ima bračnog druga može se preko njega osigurat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija