Jump to content

iskorišten godišnji odmor iako radim ?


dodlina14

Preporučene objave

Poštovani,

iz prošle godine, 2019. g. mi je ostalo 10 dana godišnjeg odmora. Iako nisam dobila nikakvu obavijest/odluku vezanu o iskorištavanju starog godišnjeg odmora od strane poslodavca, kolega koji obračunava plaću je usputno spomenuo da će poslodavac pisati da sam iskoristila 5 dana godišnjeg odmora iako svaki dan radim od kuće normalno kao i da sam u uredu. 

Molim vas informaciju smije li to poslodavac napraviti bez da pošalje neku obavijest, odluku te imam li ja kao radnik neka prava u svemu tome.

Unaprijed zahvaljujem, lijep pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odluka o rasporedu korištenja GO-a dispozicija je poslodavca - odredbe čl. 85. st. 1., 3. i 4. Zakona o radu -

"(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.

(3) Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

(4) Poslodavac mora radnika najmanje petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegova korištenja."

Međutim, ukoliko radnik doista radi (neovisno o tome kako radi, i rad od kuće je rad ukoliko je poslodavac donio takvu odluku), a nije na GO-u za vrijeme koje poslodavac vodi kao GO, jasno je da to nije u redu.

Možda jedinu logiku poslodavca u ovoj odluci mogu vidjeti ukoliko količina rada koja se napravi od kuće nije jednaka količini rada, koja bi se inače napravila na radnom mjestu, ali i tada mora postojati odgovarajuća odluka poslodavca u tom smislu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija