Jump to content

Dopust za roditelja?


Hackslash

Preporučene objave

Postovani, ima li otac tek rodjenog djeteta po nekoj zakonskoj osnovi pravo na izostanak s posla tjedan do dva odmah nakon rodjenja djeteta? Ako ne, moze li se na temelju toga dobiti slobodno putem placenog ili neplacenog dopusta ili nekog tipa bolovanja? Ili kratkorocno koristenje dijela roditeljskog dopusta za oca odmah nakon rodjenja? Uzimanje godisnjeg bi mi bilo najprakticnije rjesenje ali u ovom slucaju nazalost nije moguce.

uređeno: od Hackslash
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Citiraj

 

Plaćeni dopust

Članak 86.

(1) Tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće (plaćeni dopust) za važne osobne potrebe, a osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji.

(2) Radnik ima pravo na dopust iz stavka 1. ovoga članka u ukupnom trajanju od sedam radnih dana godišnje, ako to nije drukčije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

Neplaćeni dopust

Članak 87.

(1) Poslodavac može radniku na njegov zahtjev odobriti neplaćeni dopust.

(2) Za vrijeme neplaćenoga dopusta prava i obveze iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom miruju, ako zakonom nije drukčije određeno.

 

Neplaceni dopust samo ako se usuglasite s poslodavcem, a placeni dopust kao sto pise je do 7 dana godisnje. Teoretski bi bilo moguce uzeti svih 7 dana za rodenje djeteta, ali onda u ostatku godine nemate pravo na placeni dopust za ni jednu drugu osobnu potrebu. Ali prije morate provjeriti postoji li kolektivni ugovor, pravilnik o radu ili slicno gdje je navedeno koliko dana za koju osobnu potrebu imate pravo uzeti. To moze znaciti da ako je uredeno da je za rodenje djeteta placeni dopust npr. 5 dana, onda imate pravo samo na tih 5 dana, a ne svih 7.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , miroslav6 je napisao:

 

Neplaceni dopust samo ako se usuglasite s poslodavcem, a placeni dopust kao sto pise je do 7 dana godisnje.

 

Hvala. Jos jedna stvar. Smije li poslodavac odbiti dati placeni dopust, s obzirom da je vec odbio dati godisnji? 

Iskreno, meni bi najlaksa opcija bila potrositi stari godisnji, ali mi je poslodavac to odbio. Ono sto mi jos vise smeta je sto je prosle godine kolegi u mojoj jedinici s istim povodom, isto godina staza i istim polozajem na hijerarhiji bez problema dao dva tjedna slobodno. 

uređeno: od Hackslash
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , Hackslash je napisao:

Smije li poslodavac odbiti dati placeni dopust, s obzirom da je vec odbio dati godisnji?

Buduci da cl. 86 st. 1 kaze da je to Vase pravo, a nigdje drugdje se ne spominje nista u vezi toga, misljenja sam da Vam ne moze to odbiti, mozda samo pomaknuti za koji dan, npr. za rodenje djeteta da ne uzmete dopust na dan rodenja, nego dan kasnije, da se stigne organizirati posao.

Vjerojatno netko tko ima vise direktnog iskustva sa poslodavcima takvog tipa pa Vas moze bolje uputiti. Ali svakako probajte ne narusiti jos vise odnose (cini se da vec sad nisu idealni kad Vam brani dopust/godisnji za takvu stvar) ako planirate i dalje raditi kod tog poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija