Jump to content

Psihicko uznemiravanje


Iris25

Preporučene objave

Imamo susjede koji nas psihicki uznemiravaju. Radi se o bolesnim ljudima koji idu toliko daleko da tjeraju i svoju djecu da idu za nama i gledaju sto radimo. Susjed moju kci provocira na nacin da kad hodaju ulicom, on se namjerno priblizava njoj kako bi je isprovocirao. Naravno, kad prolazino ulicom, oni, ako su vani, odjednom zastanu i krenu zuriti u nas kao da nas zele zastrasiti. Takodjer, kad god izlazimo na terasu, doticni izlazi u isto vrijeme, pravi se da zalijeva cvijece (i ne, ovo nije slucajnost jer se stalno dogadja) i onda tako stoji i slusa nase razgovore sve dok ne odemo. Moju kci je je takodjer pratila devetogodisnja kci te susjede..mozete li to vjerovati??? Djeca su jednom prisluskivala nas razgovor i preprucavala ga na svom balkonu. Mi smo to culi... Kad dovedemo gosta, izadju na svoj balkon i doslovno zure u nasu kucu i slusaju nase razgovore... Ali da ne duljim, kako ovo rijesiti... Jasnih dokaza nema...kako dokazati, kako prijaviti? Ovdje se radi o psihickom uznemiravanju....Vec s njima vodimo sudske parnice jer su bespravno gradili na  nasoj kuci.... već smo jednom to prijavili policiji na sto je policajac rekao da je to normalno da susjedi gledaju jedni drugima u dvorište.....užas.. može li moja kći tražiti sudsku zabranu pristupa tog susjeda jer mi je rekla kako je gleda prijeteći kao da bi je ubio i željela bi ga prijaviti policiji zbog približavanja, ali smatra da nema dokaza.

uređeno: od Iris25
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, imate "pacijente" za susjede. No, biti "pacijent" ne znači po defaultu biti i kriminalac. Ne možete čovjeku zabraniti da bude u svom dvorištu u istom trenutku kada i vi, samim time da vas gleda i sluša. Možete pokušati (ako imate mjesta i mogućnosti), napraviti vanjsku terasu na drugoj strani kuće, koju on ne može vidjeti, možete postaviti (poštujući lokalne propise) neke vizualne barijere prema susjedovom dvorištu. To je ono što možete.

Iz svega što ste opisali, jedino mi ovo ponašanje susjeda na ulici prema vašoj kćerki može "vući" na kazneno djelo nametljivog ponašanja iz čl. 140. Kaznenog zakona. Ali, i to nije sigurno.

Da se krivo ne razumijemo, meni je jasno kakva vam je kvaliteta života s ovim "biserima" pored, ali neodgojenost i malograđanstvo nisu kaznena djela. Da jesu, pola zemlje bi bili kriminalci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li kamera može tu pomoći koja je vidljiva? I kosi li se sa zakonom RH. Mislim ima stvarno puno bitangi u našem društvu i sigurno im nije svejedno kada postaviš kameru, 

Nekada je stvarno teško ignorirati neverbalne provokacije  i kada je u pitanju parking i slično.

 

Edit: Policajac kada iziđe na teren uglavnom ga nije briga tko je u pravu, to sam doživio.

uređeno: od Alternativa1
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Snimanje na javnom mjestu je dozvoljeno, ali nije dozvoljeno snimanje tudih dvorista, npr. da se napravi videonadzor svoje kuce, koji pokriva i tudu kucu.

Ali je zato "dozvoljeno" staviti laznu kameru, pitanje je hoce li ta kamera poboljsati ili pogorsati situaciju. Ako su susjedi takvi kakvi jesu, sumnjam da ce kamera pomoci i da ce napraviti samo jos vise problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz iskustva, srećom ne osobnog, ovakve ljude najviše smeta indiferentnost, jer se "hrane" reakcijama svojih žrtava.

To ne znači, ukoliko se nastavi ovo praćenje po ulici, koje ste opisali, da nemate pravo obratiti se policiji, ako treba i kaznenom prijavom za već spomenuto nametljivo ponašanje.

Nešto drugo vam ne mogu sugerirati, jer zakon nije tu da zamijeni neuspjeh odgoja roditelja (osim kada taj neuspjeh eskalira sa nekim značajnijim kršenjem zakona).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pozdrav.

Imam sličnu situaciju sa susjedima (mislim na ovaj "psihički" dio, maltretiranje); doduše, bolesnoće i parnice ne postoje.

Radi se o tome da ljudi (cijela obitelj, djed, baka, sin sa ženom i djecom) jednostavno konstatno proizvode buku, uključujući i psa koji neprekidno laje od zore do mraka a često i noću (njemački ovčar - o situaciji s psom u donjem tekstu detaljnije).

Buka se sastoji od njihove "privatne" galame, raznorazno deranje, vikanje, koje često uključuje i psovanje itd, do kosilice koja ima motor valjda od prehistorijske mješalice na kurblu, te najviše djece koja nabijaju loptu, psuju i deru se. Na to ne reagiram, osim šta me naravno užasno živcira činjenica da u svojoj vlastitoj kući moram nositi slušalice i slično; pogotovo ne na djecu (ok, jesu neodgojena, bezobrazna i bahata, al su ipak djeca i ok, nek se deru i igraju ko primitivci).

Radi se o kvartu gdje je 99% obiteljskih kuća i isto toliko djece, mladih obitelji, pasa čuvara, itd. Nitko se toliko ne dere, ma zapravo se nitko uopće ne dere niti galami osim njih i tog psa; nikoga se niti ne čuje osim njih.

Ono na što reagiram jest puštanje glasne muzike nakon 22h, što čine praktički svaki vikend (nekad od petka do nedjelje) i na što redovito zovem policiju.

Policija dođe, nekad ih uspije smirit "iz prve", nekad ih je potrebno zvati da dođu više puta tijekom večeri tj. noći.

Inače te susjede niti pozdravljam niti imam ikakvih kontakta s njima; čak im ni imena ponaosob ne znam a i nisam siguran jel se im se prezime piše uključujući slovo a ili e...

 

To sve traje godinama, tipa 15-20god.

Nekako se cijelo susjedstvo naviklo na te prmitivce i tolerira ih prešutno, najviše iz straha što su i otac i sin advokati te što je sin, nemam drugih riječi i nikoga ne želim uvrijediti, nacionalista u negativnoom smislu. A takve su i pjesme koje pušta uz pijano društvo (svaki put bar desetak osoba).

Sve to nekako mogu podnijeti, velim, uz često zvanje policije kad se otegne pjevanje tj urlanje i pijančevanje nakon 22h/ponoći.

Najveći je problem šta mi svaku novu godinu, tj. u periodu kad se smiju bacat petarde, doslovno zasuju kuću (terase) i dvorište petardama.

Danas su, ničime izazvani s moje strane (kao i obično) ili bacili svoju teglu za cvijeće na terasu ili nečime razbili jednu od mojih (nisam siguran - od straha nakon tog loma nisam išao provjeriti a rolete su mi bile spuštene -pogledat ću detaljno ujutro), urlajući uz psovke.

Nisam zvao policiju iz čistog straha, eto prvi put da nisam, a najviše zbog ove situacije s Coronom kad su "svi stalno doma", pa da ne bi bilo kasnije osvete s njihove strane. Bilo je desetak pijanih glava koje su urlale i nešto mi bacile na terasu, velim, ili teglu ili kamen kojim su razbili teglu. Nadam se da će ih ta indeferencija smiriti, no to ne znači da me nije strah i da nisam na rubu živaca od cijele situacije.

Šta da više radim? Ne tužaka mi se privatno s advokatima a nemam niti financijskih sredstava. Komunikacija/mirenje su nemogući. Za što da ih točno prijavim policiji?

 

Apsolutno razumijem ovo što je G-Man gore napisao, "zakon nije tu da zamijeni neuspjeh odgoja roditelja (osim kada taj neuspjeh eskalira sa nekim značajnijim kršenjem zakona)." -- jesu li te petarde i tegla za cvijeće "dovoljna eskalacija", da se tako izrazim?

Čime to sve uopće mogu dokazati, kada je zabranjeno snimati ih u njihovom dvorištu?

 

I da, što se tiče psa. Uopće nije toliko divlji koliko se čini, no oni ga rade divljakom - vežu ga na lajnu od 2-3 metra - što sam prijavio i policiji i društvu za zaštitu životinja - nakon intervencije su samo počeli koristiti lajnu/lanac dovoljno dug u skladu sa zakonom. Inače imaju poprilično veliko dvorište, no eto, taj njihov (ne)odgoj očito uključuje i maltretiranje životinja. Mogao bih još o tom jadnom psu, no shvatili ste poantu.

 

Hvala unaprijed na komentarima.

uređeno: od Spitfire
Korekcija teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede petardi, eventualno bi u obzir došao prekršaj iz domene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Glede tegle, postoji kazneno djelo oštećenja tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. KZ-a. Navedeno djelo progoni se po vašem prijedlogu, za kojeg imate rok od 3 mjeseca da ga izjavite.

To je manje-više to zakonski rečeno, osim ukoliko bi njihovo postupanje bilo generirano mržnjom po osnovi nacionalnog podrijetla, u kojem slučaju bi se radilo o tzv. zločinu iz mržnje, što je osjetljivije naravi.

Spominjete da su susjedi odvjetnici, opisano ponašanje je sasvim sigurno protivno njihovu Kodeksu, ali nažalost, od disciplinskih tijela Komore ne možete se nadati nečemu, jer kada "ceh sudi cehu"... Sve ovo napisano, pitanje je kako će djelovati na susjede, iz onoga što ste ovdje prezentirali, vjerojatnije je da će ih dodatno razjariti, a onda možda uslijedi trenutak za "crnu kroniku".

Nažalost, nemam vam nekog konkretnijeg savjeta, sami živite pored njih, pa daleko bolje možete procijeniti njihovu narav i moguće reakcije, ali ne možete očekivati rješenje bez osobnog angažmana, bilo u vidu nekih postupaka bilo u vidu oštećenika u odgovarajućim postupcima, gdje ćete morati dati iskaz u sudnici u njihovoj prisutnosti. Ono što bi moglo pomoći je da se više susjeda ujedini u takvim prijavama, naravno, ukoliko iste ili slične stvari rade i njima.

I glede pesonje, postoji kako Odluka vašeg JLS-a (grada ili općine) o držanju životinja, koja se moguće krši (pa bi tu došla u obzir prijava komunalnom redaru), kao i mogućnost prijave Veterinarskoj inspekciji radi držanja životinje u neodgovarajućim uvjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Evo, susjed nam je pospricao stablo nepoznatom kemikalijom. Stablo je naglo uvenulo i vjerojatnp ce se morati maknuti. Zvala se policija koja nije nist napravila jer oni tu nista ne vide.. Samo su malo popricali s njim. Mi probajemo cijelo vrijeme pronaci neki laboratorij kaom poslati list ili zemlju na analizu. Kako je ovo Hrvatska, naravno nitko ne moze pomoci osim ako nemas dobru vezu. Dakle nitko od nasih znanstvenika nema pojma kamo to poslati na analizu i govore da je to neko visemjesecno istrazivanje i da bi se znalo ista, trebalo bi prvo znati kojom je kemikalijom spricano (wtf??!!!). 

Covjek mi truje dvoriste i ja ne mogu tu nista. Kako??!!! 

U Engleskoj bi ovo bilo Law of Tort... Ako se ne varam.... On nama mora barem platiti za osteceno stablo.. Ako vec ne moze u zatvor. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Iris25 je napisao:

Upravo bi analiza stabla pomogla utvrditi sto se dogadja. Jedan strucnjak mi je prema slikama rekao da je stablo najvjerojatnije 'opaljeno', tj. spricano nekom kemikalijom. Ove stvari bi trebale biti jednostavne. Meni jednostavno nije jasno kako se stablo ne moze analizirati?

Pokušajte pristupiti nekom kemijsko-tehnološkom fakultetu, oni raspolažu laboratorijima pa bi možda oni bili u stanju otkriti što je u pitanju, ako želite ići privatnim putem radi naknade štete. Mislim da Vam ljudi ne žele reći da se to ne može napraviti, nego da je neisplativo, da bi kod takvog vještačenja mogla biti skuplja pita nego tepsija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
Na 11. 04. 2020. at 2:24, miroslav6 je napisao:

Snimanje na javnom mjestu je dozvoljeno, ali nije dozvoljeno snimanje tudih dvorista, npr. da se napravi videonadzor svoje kuce, koji pokriva i tudu kucu.

Ali je zato "dozvoljeno" staviti laznu kameru, pitanje je hoce li ta kamera poboljsati ili pogorsati situaciju. Ako su susjedi takvi kakvi jesu, sumnjam da ce kamera pomoci i da ce napraviti samo jos vise problema.

Kako Google earh smije sa javne površine snimati dijelove tuđih dvorišta pravno, i to objaviti javno?? Mislim na snimke njihovih auta sa kamerom pa čak i satelitske snimke??? Jako me zanima ' Hvala unaprijed na odgovoru!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Nadovezala bih se sa ovu temu sa svojom problematikom.

Naime, kod nas je riječ o verbalnom uznemiravanju, a posljedično i  psihičkom.

Susjedima su prvo smetala svjetla automobila kada bi nam netko dolazio pa su napadali nas i goste (parcela im je niža od naše) tražili su da ulazimo na rikverc i da o tome obavijestimo goste, nazivali roditelje na kućni 🤦‍♀️

-Nakon objašnjavanja da su "niže" i da i meni svijetle automobilska svjetla s ceste itd...rekla sam im da kupe rolete...poludjeli su na to još više

Ako zalijevamo travnjak dolaze do škarpe i onda psuju da ih namjerno polijevamo vodom (ako popuhne vjetar, vjerojatno je odnio kapljice)

Ono što me najviše brine, smeta i uznemirava što mi cijelo ljeto psuju djecu!! Šutim i ne obazirem se, ali jučer je pretjerala. Dijete od 2g je plakalo, a ona dole reži "j...ti isus kr...majku, da ti j...vrag mater i djetetu....itd..itd..." nakon što je 3x to izustila, digla sam se i opsovala i ja nju 🤯 (znam, bolje je šutjeti, ali jednostavno sam pukla) E, tu je krenuo monolog, pola sata se drečila, vrijeđala, psovala mi cijelu obitelj, supruga, mene, djecu...stvarno grozno... još ni sama ne vjerujem kakve je sve riječi izgovorila... Djecu sam poslala u kuću... Da sam zvala policiju, vjerojatno bi i ja dobila prijavu za remećenje JRM, samo sam smireno rekla da je stvarno primjer i da umjesto da brine gdje se ja "valjam" nek brine o svojoj djeci, otišla je u kuću, ali je i dalje iz kuće vrištala na mene.

Kasnije mi je starije dijete reklo da je i njih ujutro psovala kad su se igrali, a kada su išli za maškare da im je otvorila vrata uz komentar "O, evo naših neprijatelja" 😱 komentar upućen sedmogodišnjem djetetu.

Ona ne dolazi direktno do nas da nas psuje, ali psuje kao sama sebi, i onda ako nešto odgovorimo tu kreće party...Ali ne mogu ni šutjeti na te bljuvotine koje se usmjerene na moju djecu.

Ovo je samo "kratki" rezime.

Ja sam baš uznemirena zbog toga, izbjegavam izaći na dvorište sa djecom, ne pozivam prijatelje na kavu da ih ovi ne napadaju...

Ovaj tjedan ćemo postaviti visoku ogradu i zaštitu od pogleda. Planirala sam staviti kameru koja snima zvuk pa da mogu dokumentirati ispade (za sada imam jedan verbalni napad dokumentiran i jedno noćno divljanje kad je vrištala po dvorištu i lupala po grmlju i luđački psovala neku životinju).

Što mogu učiniti da to prestane? Odakle krenuti? Kome se obratiti?

Probala sam razgovarati, ali oni vjeruju da mi sve radimo namjerno da njima napakostimo i nemoguće je voditi normalnu konverzaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija