Jump to content

ostavinska rasprava uvid u račun


slatkacura

Preporučene objave

Moja rodakinja iznenada je umrla a ja sam joj jedini rod tko pokreče ostavinsku raspravu umrla je u bolnici da li ja moram ili to ide automatski kada bolnica prijavi da je umrla da li prije nego sud dodjeli javnog bilježnika za ostavinu ja mu moram dostaviti što pokojnik ima ili to on se informira ja znam da ima račun u banci ali sumnjam da če mi banka dati uvid u to takoder da li ima kakav kredit ili dug .unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li izdan smrtni list i jeste li Vi isli kod maticara dostaviti podatke? Obicno se tada upisuju i moguci nasljednici, a i informacija o imovini. Maticar po sluzbenoj duznosti salje smrtni list na opcinski sud. Ako ste upisani, onda ce Vas sud, tj. javni biljeznik kontaktirati u vezi termina ostavinske i da dostavite svu Vama poznatu imovinu. Dovoljno je samo reci: racun u xxx banci, auto reg. oznaka xx-yyy-zz, kuca na k.c. xx, itd., ne morate donositi nikakve sluzbene dokumente, to javni biljeznik sam radi.

Ako niste upisani kao nasljednik, uvijek mozete kao zainteresirana stranka u ostavinskom postupku traziti od suda podatke kada i gdje ce se provesti ostavinska rasprava. A ako sud ne dode do podataka da je ostavitelj imao imovine, rasprava se nece ni pokrenuti i tada Vi mozete pokrenuti ostavinsku raspravu. Ako kasnije pronadete jos nesto od imovine, mozete pokrenuti ostavinski postupak zbog naknadno pronadene imovine.

Dugovi se obicno ne upisuju u ostavinsko rjesenje, vjerovnici ce kontaktirati nasljednike da otplate dug pokojnika, ali nemojte zaboraviti da su nasljednici obvezni otplatiti dug pokojnika samo u iznosu do visine naslijedenog dijela, vise od toga nisu u obvezi platiti.

Ako imate smrtni list, mozete u banci zatraziti da se blokiraju racuni da slucajno netko nepoznat, tko mozda ima ili je imao pristup kartici ne bi nedopusteno dizao novce s racuna. U isto vrijeme pitajte da Vam okvirno kazu kakvo je stanje u banci, barem da znate red velicine, radi li se o 1000, 5000, 10000 ili vise kn. Sumnjam da ce Vam dati tocan iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija