Jump to content

Zakon o cestama-otimačina privatne imovine


AnRa

Preporučene objave

Pozdrav,

Molim vas da me netko savjetuje što da napravim i od kud da krenem,općina je odlučila oteti privatno vlasništvo, i to koje je upisano kao pašnjak u svrhu da je prenamijeni u nerazvrstane ceste i da postane javno dobro u općoj upotrebi, sama ta čestica ne vodi nigdje osim u šumu i praktički nema neke osnove da to postane nerazvrstana cesta. Tom česticom se koriste suvlasnici da dođu do svoje kuće i svojih parcela koje graniče s njom, meni nije jasno kojim zakonom oni odjednom mogu oteti privatno vlasništvo koje je u suvlasništvu istih obitelji više od 100 godina i uvijek su se iste obitelji njome služile.

evo odgovora šta sam dobila sa općine: 

 

Poštovana!

Povodom Vašeg dopisa obavještavam Vas da je Općina _______ naručitelj usluge snimanje izvedenog stanja nerazvrstane ceste na k.č.br. ____ k.o. ___, koja je zajedno s drugim istovrsnim geodetskim uslugama ugovorom od 06. ožujka 2020. godine ugovorena sa _________.

Snimanje izvedenog stanja Općina ____ naručila je  sukladno odredbama članka 131.  stavka 4. Zakona o cestama („Narodne novine“, br. 84/11., 22/13., 54/13.,148/13., 92/14. i  110/19.) , prema kojima se nerazvrstane ceste koje nisu evidentirane u katastru ili u katastru nije evidentirano njihovo stvarno stanje, evidentiraju  u katastru na temelju odgovarajućeg geodetskog elaborata kojim je snimljeno izvedeno stanje, a kojega pribavlja i tijelu nadležnom za katastar dostavlja jedinica lokalne samouprave, odnosno pravna osoba koja je ovlaštena upravljati nerazvrstanom cestom sukladno propisima iz članka 107. toga Zakona.

Prema odredbama članka 131. stavka 1. Zakona o cestama,  ceste koje su se na dan stupanja na snagu  Zakona o cestama (28.07.2011.) koristile za promet vozila po bilo kojoj osnovi i koje su bile pristupačne većem broju korisnika, a koje nisu bile razvrstane kao javne ceste u smislu toga Zakona, postale su nerazvrstane ceste, a tim uvjetima udovoljava i cesta na k.č.br. ________

Svi suvlasnici i svi zainteresirani  moći će sudjelovati u postupku vezanom za snimanje izvedenog stanja nerazvrstane ceste (08. 04. 2020. vršene su samo pripremne geodetske radnje u tom cilju), u svezi čega će se uputiti javni poziv, što se redovno čini kad svakog takvog postupka.

Dakle, navedena cesta postala je nerazvrstana cesta temeljem samo Zakona o cestama, a geodetsko snimanje je samo  tehnička radnja za evidentiranje te činjenice u katastru i zemljišnoj knjizi.

S poštovanjem,

PROČELNIK

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, AnRa je napisao:

Molim vas da me netko savjetuje što da napravim i od kud da krenem

Sama problematika je prije određenog vremena postala toliko aktualna i komplicirana da vam mogu postaviti linkove na slične teme te Rješenje Ustavnog suda na temelju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o cestama i spornih članaka, no bojim se da bi vam bilo još manje jasno.

Link1, link2, link3rješenje US.

Tako da sve JLS imaju sličan odgovor tipa, put taj i taj ima sva obilježja nerazvrstane ceste sukladno odredbama Zakona o cestama ("NN" br. 8/11, 22/13, 54/13, 148/13, 92/14), a to su da se na dan stupanja na snagu tog Zakona koristila za promet vozila po bilo kojoj osnovi i da je pristupačna većem broju korisnika.  Pred Ustavnim sudom RH pokrenuti su postupci za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom Republike Hrvatske i to članaka 133, 131 i 132 Zakona o cestama te isti nisu prihvaćeni, odnosno obustavljeni su. U ovom slučaju radi se o stjecanju vlasništva po samom Zakonu (ex lege).
Akt upisa u zemljišne knjige kod takvog stjecanja prava vlasništva nema konstitutivno značenje. To znači da javnopravni subjekt, kao stjecatelj po samom Zakonu nema obvezu uknjižiti svoje pravo vlasništva, odnosno da izostanak uknjižbe ne znači da vlasništvo nisu stekli, a slično su odgovorili i vama.

Kako im u prilog ide sve iznad navedeno, moguće je da JLS bez problema uspije u svome naumu, gdje je posebno moguće i da vam izostane pravo na naknadu. No, kako večina JLS ovo radi zbog lakše izgradnje komunalne infrastrukture na "svome vlasništu", a naravno da je onda ima obvezu i održavati, ispad da se ima veća korist nego šteta takovim postupkom.

Btw, pitanja oko odgovornosti geodeta, nije specifirano u kojem bi obliku bila ta prevara, ali što se tiče aktivnosti na izradi elaborata za evidentiranje nerazvrstane ceste oni su tu samo tehnička strana koju je angažirala JLS pa prema tome ne vidim neku posebnu prevaru koja bi rezurtilara barem prijavi geodetskoj komori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija