Jump to content

Smanjenje plaće bez službene pismene ili usmene obavijesti?


Myst91

Preporučene objave

Poštovani, 

Imam situaciju na poslu za koju mislim da su povrijeđena moja radnička prava i radi se o smanjenju plaće bez ikakve službene usmene ili pismene obavijesti. 
 
Stalno sam zaposlena za tvrtku XYZ. Do saznanja o smanjenju plaće za 20% sam došla slučajno jer je kolega iz mog odjela razgovarao s kolegicom u vezi platnih listi pri čemu mu je kolegica rekla da nam 15.4.2020. svima sjedaju na račun 20% umanjene plaće. 
 
S obzirom da nisam upućena u svoja prava kao radnika, molit ću Vas za pomoć. Na koji način mogu postupiti prema poslodavcu u ovom slučaju? Imam informaciju da poslodavac ne može smanjiti plaću bez potpisa službenog dokumenta od strane zaposlenika. U kojem slučaju poslodavac može smanjiti plaću, a da ne obavijesti zaposlenika? 
 
Također, želim napomenuti da bez obzira na situaciju s epidemijom virusa, svoj posao radim puno radno vrijeme, u jednakoj količini, stoga smatram da epidemija virusa ne bi trebala utjecati na moju plaću. Tvrtka nije financijski oštećena radi epidemije. Ali ukoliko to je problem, svakako smatram da bih trebala biti obavještena za smanjenje plaće. 
 
Koliko sam uspjela razumjeti, povodom epidemije vlast je donijela prijedlog o novom Zakonu o radu gdje bi poslodavci mogli radnicima smanjiti plaće bez njihove suglasnosti, međutim taj zakon još nije došao na snagu. 
 
Ukoliko zbilja bude 15.4.2020. vidljivo smanjenje plaće za 20%, želim se izboriti za svoja prava i voljela bih znati na koji način to mogu učiniti u skladu sa zakonom. 
 
Unaprijed zahvaljujem i nadam se Vašem skorom odgovoru. 
 
Lijep pozdrav!
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega, maknuo sam vam ime poslodavca budući ovdje ne navodimo osobne podatke pojedinaca osim ukoliko se radi o njima samima. Time ujedno štitimo i vas od mogućih neugodnosti, jer internet je poput tetovaže, jednom kada nešto stavite, jako teško se može maknuti, a da više nema traga.

Glede vašeg upita, točno je sve što ste navela, u pripremi je poseban zakon koji bi regulirao radne odnose za vrijeme krize, a koji, barem prema nekim preliminarnim curenjima sadržaja prijedloga, ne bude bio dobar po radnike. Glede mogućnosti retroaktivne primjene takvog zakona, također je teško biti previše pametan u ovom trenutku, osobno sam sklon toj varijanti zbog iznimnosti situacije (a i alternativa je još gora - masovni otkazi), ali sam siguran (ako dođe do toga) da će Ustavnom sudu stići par stotina prijedloga za ocjenom ustavnosti takve odredbe, pa ćemo onda vidjeti što će oni reći. Stoga, da li postoji mogućnost da će se moći i retroaktivno primijeniti - postoji.

No, smatram, kakav god da konačan tekst zakona bude, da će sadržavati vrlo jasnu odredbu kako se na izvanrednu situaciju ne može pozivati onaj poslodavac koji krizom nije pogođen odnosno čije poslovanje je ostalo u gabaritima normalnog poslovanja. Stoga, prema ovome što sama navodite, smatram kako se vaš poslodavac ne bi mogao pozivati na to kao izgovor da zapravo ostvari ekstra profit - uobičajeni profit plus ušteda na plaćama radnika. I jasno je da (barem zasad) nema pravo donijeti jednostranu odluku o promjeni jednog od elementarnih sastojaka ugovora o radu - plaće.

Što se zaštite vašeg prava tiče, vi biste morala (ovo prema aktualnoj legislativi Zakona o radu) u roku 15 dana od dostave odluke kojom vam je povrijeđeno pravo ili od saznanja za povredu prava poslodavcu podnijeti zahtjev za zaštitu prava sukladno čl. 133. Zakona o radu. Poslodavac ima rok od 15 dana da se očituje, a ukoliko ne udovolji vašem zahtjevu, vi imate daljnji rok od 15 dana da zatražite zaštitu pred sudom. U teoriji biste mogla i odmah pred sud, međutim sugeriram da to ne radite, jer bi to bilo postupanje u lošoj vjeri i protivno načelnoj dispozitivnosti radne legislative.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru i na izmjeni teksta! Postoji li neki određeni format u kojem se piše zahtjev za zaštitu prava i s obzirom na situaciju s epidemijom, radim od kuće pa me zanima na koji način bih trebala uručiti isti? Je li dovoljno putem maila poslati skeniran dokument s mojim potpisom ili da pošaljem poštom? 

Također, razmišljala sam o scenariju koji bi se mogao dogoditi nakon uručenja zahtjeva. Može li poslodavac tada ponuditi otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora? Čitajući Zakon o radu naišla sam na članak 117. koji govori o neopravdanim razlozima za otkaz i pod stavkom 2 piše:

Citiraj

(2) Podnošenje žalbe ili tužbe odnosno sudjelovanje u postupku protiv poslodavca zbog povrede zakona, drugog propisa, kolektivnog ugovora ili pravilnika o radu, odnosno obraćanje radnika nadležnim tijelima izvršne vlasti, ne predstavlja opravdani razlog za otkaz ugovora o radu.

Vrijedi li to i za otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora? Što se događa u slučaju da odbijem potpisati tu ponudu? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 17 minuta, Myst91 je napisao:

Zahvaljujem na odgovoru i na izmjeni teksta!

:palac:

Nema problema.

Prije 18 minuta, Myst91 je napisao:

Postoji li neki određeni format u kojem se piše zahtjev za zaštitu prava?

Nema neke šprance, ako ste mislila na to. Znači kao klasičan dopis sa titulom "Zahtjev za zaštitu prava", i nakon toga opisujete u čemu smatrate povredu svojeg prava iz radnog odnosa (plaću). Nije ništa posebno zahtjevno.

Prije 19 minuta, Myst91 je napisao:

...s obzirom na situaciju s epidemijom, radim od kuće pa me zanima na koji način bih trebala uručiti isti? Je li dovoljno putem maila poslati skeniran dokument s mojim potpisom ili da pošaljem poštom?

Po meni, vrijedilo bi oboje ukoliko se radi o službenom mailu poslodavca, no da budete potpuno mirna, najbolja opcija je poštom preporučeno s povratnicom da imate dokaz o izvršenoj dostavi.

Prije 21 minuta, Myst91 je napisao:

Također, razmišljala sam o scenariju koji bi se mogao dogoditi nakon uručenja zahtjeva. Može li poslodavac tada ponuditi otkaz ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora?

Vrijedi li to i za otkaz s ponudom izmijenjenog ugovora? Što se događa u slučaju da odbijem potpisati tu ponudu? 

Nažalost, to jeste opcija koju poslodavac ima na dispoziciji. Ukoliko posegne za njome, a vi odbijete izmijenjeni ugovor, tada dolazi do otkaza. Naravno da otkaz mora biti opravdan i obrazložen da bi bio pravno valjan, a vama tada preostaje pobijati zakonitost takva otkaza pred sudom (naravno opet poštujući proceduru ponovnog obraćanja poslodavcu sa zahtjevom za zaštitu prava). Možete pobijati zakonitost otkaza i ukoliko pristanete na izmjenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na svim odgovorima, puno ste mi pomogli! Imam osjećaj da krećem u borbu s vjetrenjačama ali ako išta na svijetu ne volim, onda je to nepravda i bezobrazluk. 

Još samo jedno pitanje, je li ovo u nastavku članak zakona koji je prekršen time što su smanjili plaću bez suglasnosti? Da znam napisati u zahtjevu :)

Citiraj

Članak 96. Zabrana prijeboja

(1) Poslodavac ne smije bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplatiti uskratom isplate plaće ili nekoga njezinog dijela, odnosno uskratom isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

 

(2) Radnik ne može suglasnost iz stavka 1. ovoga članka dati prije nastanka potraživanja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija