Jump to content

Osiguranje budućeg vlasništva nekretnine


spavac

Preporučene objave

Živim u inozemstvu zajedno s obitelji. Nemam nikakve imovine u Hrvatskoj. Supruga ima još nešto novca na bankovnom računu u Hrvatskoj.

Uplatio sam roditelju iznos potreban za kupnju stana i on će se upisati kao vlasnik. Ja nisam htio postati vlasnik jer su kriteriji određivanja porezne rezidentnosti vrlo nejasni. Imao sam plan roditelju reći da mi oporučno ostavi stan međutim u međuvremenu sam saznao za nužni dio prilikom nasljeđivanja.

Koje su mi opcije da osiguram vlasništvo nakon smrti roditelja?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Planirate se u buducnosti vratiti u HR? Ili zbog cega odmah niste kupili stan na sebe? Zivite u zemlji koja nema ugovor o dvostrukom oporezivanju sa HR?

1. Mozete potpisati ugovor o dozivotnom uzdrzavanju u kojem Vi u trenutku smrti dobivate "Vas" stan. Morate znati da ako necete uzdrzavati roditelja, ako je ugovor fiktivan, da se moze pobiti.

2. Ako ce roditelj u trenutku smrti imati druge imovine osim ovog stana i ostali nasljednici ce nasljediti ostalu imovinu u vrijednosti barem polovice od iznosa koji bi dobili da ovaj "Vas" stan nije oporucno dan Vama, nuzni dio ce biti namiren i "Vas" stan ce biti Vas.

Neka Vam roditelj upise na taj stan i pravo stanovanja i plodouzivanja, za svaki slucaj, ako se nesto ipak zakomplicira. Nije kao vlasnistvo, ali barem mozete zivjeti u njemu (ali ne i Vasi nasljednici).

 

Primjer:

Samo jedan roditelj je ziv.
Roditelj od imovine ima stan u vrijednosti 100k €
Imate jednog brata.

Vi ste dali roditelju 100k € za kupnju stana. Oporoucno Vam ostavlja "Vas" stan, drugi stan nije naveden u oporuci. Na ostavinskoj po oporuci dobivate "Vas" stan i polovicu drugog stana, sveukupno 150k €. Brat dobiva samo polovicu drugog stana, 50k €.

Da nije bilo oporuke, svatko bi dobio polovicu oba stana ili bi se dogovorili kome ide koji stan u cijelosti, na kraju bi svatko dobio vrijednost nasljedstva od 100k €. Buduci da nuzni dio kaze da svaki nasljednik mora dobiti polovicu vrijednosti od vrijednosti koju inace treba dobiti bez oporuke, to je u ovom primjeru 50k € i necete imati problema.

 

Ako ce drugi roditelj biti ziv, osim sto se sve dijeli na 3 dijela, drugi roditelj moze traziti da se polovica stana roditelja izvadi iz ostavinske kao bracna stecevina pa se ukupni iznos ostavine smanjuje, tj. udio "Vaseg" stana ce biti veci. Slicno se dogada ako imate vise brace i sestara, sve se dijeli na vise dijelova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , miroslav6 je napisao:

Planirate se u buducnosti vratiti u HR? Ili zbog cega odmah niste kupili stan na sebe? Zivite u zemlji koja nema ugovor o dvostrukom oporezivanju sa HR?

 

Planiram se u budućnosti vratiti, ali nije sigurno. Živim u zemlji koja ima potpisan ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s RH. Je li mi taj ugovor jamči da RH neće oporezovati moj dohodak koji ostvarujem u inozemstvu? Ako je to istina, mogu li napraviti darovni ugovor između roditelja i mene?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , spavac je napisao:

Je li mi taj ugovor jamči da RH neće oporezovati moj dohodak koji ostvarujem u inozemstvu?

Dohodak kao placa koju sad zaradujete da ne morate sad placati porez i HR? Morate pogledati ovdje sto pise, ali obicno i je barem dohodak ukljucen u taj ugovor, ali morate procitati sto tocno pise.

Zasto Vas sad brine dohodak, ako pitate za imovinu? U trenutnoj situaciji Vam je bitnije da vidite da li drzava u kojoj zivite naplacuje kakav porez za stjecanje imovine (u inozemstvu), jer porez na kupnju je sad vec platio roditelj, a Vi bi u toj drzavi mogli opet ako nije regulirano.

Na temelju darovnog ugovora nasljednici takoder mogu traziti nuzni dio, kao da je stan ostavljen oporucno. Mozda ide u Vasu korist sto ste Vi darovali novce roditelju pa roditelj daruje stan Vama, ali dar je dar i ne trazi nista za uzvrat, tako da je pitanje da li bi se to moglo koristiti na sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 13 sati , miroslav6 je napisao:

Zasto Vas sad brine dohodak, ako pitate za imovinu?

Trenutno ne posjedujem ništa u RH tako da je moja rezidentnost neupitna - ja sam trenutno rezident države u kojoj živim. Plaćam porez na dohodak u toj državi.

Ono što me brine je da bi se moja rezidentnost mogla promjeniti ako postanem vlasnik stana jer je definicija centra životnih interesa nejasna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , spavac je napisao:

Ono što me brine je da bi se moja rezidentnost mogla promjeniti ako postanem vlasnik stana jer je definicija centra životnih interesa nejasna.

Onda najbolje, ako vec niste, da procitate ugovor o dvostrukom oporezivanju izmedu RH i drzave u kojoj zivite i vidite koje opcije pruza. Buduci da ste rekli da ugovor postoji, dohodak ne bi trebao biti problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija