Jump to content

Prozor na međi, zatvareni balkon


Stipsa

Preporučene objave

Pozz, 

Oprostite ako sam fulala temu, ovakva pitanja potpuno su mi strana. Uglavnom, zatvorili smo balkon pvc stolarijom. Balkon ide u L i s bocne strane zgrada je naslonjena na susjedovu kucu.

Papiri za legalizaciju predani su, cekamo rjesenje. 

Nakon par mj susjed se dosao zaliti na prozor koji je stavljen na bocnu stranu balkona jer sada mozemo stalno gledati u njegovo dvoriste?! Cijelo vrijeme roleta s te strane je spustena jer nismo ljudi od konflikta al susjed je osoba s kojom se ne moze razgovarati i zahtjeva od nas da maknemo taj prozor i dignemo zid. 

Znaci, zida nikad nije bilo vec je bio otvoreni balkon.

Molim vas ukoliko mozete pomoci savjetom. 

Lp

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanimljivo pitanje a prema onome što se može iščitati iz istoga, odgovor bi mogao biti takav da dovede u pitanje i izdavanje rješenja o izvedenom stanju. Naime, prema datom mišljenju MGiPU zatvoreni balkon koji time nije izgubio svoju funkciju ne ozakonjuje se. Prema napisanome izgledno je da je izgubio svoju funkciju te da ga zbog toga legalizirate. Samim gubljenjem funkcije dobiva se stambeni prostor koji povečava gabarite građevine. U tome slučaju građevina ili radovi na istoj se ne mogu ozakoniti ako su na međi i imaju otvor prema drugoj čestici, a što bi se iz vašeg opisa moglo zaključiti da je tako. No otvorima se ne smatraju dijelovi sagrađeni od staklene opeke  te otvori od neprozirnog stakla veličine 60x60. Dakle, u vašem slučaju, ako sam dobro protumačio opis, bi se sporni prozor mogao tumačiti kao otvor koji ne bi bio dozvoljen. Vjerovatno bi najbezbolnije rješenje bilo zamijeniti taj dio neprozirnim staklom pa bi možda i susjed bio sretniji.  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 mjeseci kasnije...

Pozdrav, 

Kupio sam kuću, građenu prije Veljače 1968., prije 2 god. stambenim kreditom. Za potrebe kredita izvađena uporabna dozvola za građevinu građenu prije 1968.

Istočni zid kuće je na međi sa susjedom. Na tom zidu od prvog dana postojanja kuće stoji prozor. Znači, legalan i moj. Koliko sam saznao, parcele su bile u vlasništvu sestrični koje su na tom prozoru pile kavu. Lijepa priča. Još ih zamišljam kako tu pricaju. Međutim, danas je druga priča s menom i susjedom koja je trenutno vlasnica izgrađene parcele do. Nije dugo trebalo da zahtjeva da zazidam prozor. Ne pita, zahtjeva. Naravno, nista od toga. Principa, a i jutarnjeg Sunca radi. Na izmjeri otvora za nove prozore počela mi je lupati i vikati da moram zazidati prozor. Poslao sam ju tamo gdje je morala ići, pozvao joj policiju i stavio novu stolariju. Kroz njega ujutro dolazi odlično svjetlo. Jedini je na istoku.

Sad je pak počela izvoditi performans najlonom na nekih pola metra od mog prozora.. Slika u prilogu. Proučio sam malo služnosti ali ne znam što bih rekao ili činio dalje pa pitam nekoga tko možda zna? Kako da dobijem svoj vidik u njeno dvorište i svoje Sunce natrag? Moram ju tužiti? Bi li to prošlo?

Zahvalan!

20210313_154015.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija