Jump to content

Štete nakon potresa


Paninina

Preporučene objave

Poštovani,

s obzirom na mnogobrojne štete stanova u potkrovlju nastale djelovanjem zajedničkih djelova zgrade poput neodržavanih krovišta i dimnjaka, a ukoliko se sa sanacijom istih oteže i oni prouzroče dodatnu štetu na stanu, postoji li neka pravna uzanca koja se može u tom slučaju iskoristiti kako bi se zaštitila vlastita imovina?

Unaprijed hvala i lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osim onoga što propisuje Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u dijelu da je, kad prijeti opasnost od štete, svaki suvlasnik ovlašten poduzeti nužne mjere i bez pristanka ostalih suvlasnika.

U svezi toga, svaki suvlasnik je ovlašten i dužan bez odgađanja prijaviti zajedničkom upravitelju štete za koje je spoznao da su nastale na dijelovima ili uređajima nekretnine kojima taj upravlja, te prema Uredbi o održavanju zgrada kada upravitelj utvrdi potrebu obavljanja hitnih popravaka dužan je iste poduzeti odmah ili u najkraćem roku. No, ovo u najkraćem roku ovisi o Pravilniku o održavanju građevina izvedenom iz Zakona o gradnji a koji propisuje da je kod izvanrednog održavanja, dakle radovima nakon izvanrednog događaja među kojima je i potres, potrebno obvezno izraditi projekt za provedbu takovog održavanja, prijaviti početak izvođenja rasova izvanrednog održavanja u skladu odredaba Zakona o gradnji koji se odnose na prijavu počeetka građenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija