Jump to content

Doživotno uživanje u nekretnini


Nicbruc

Preporučene objave

Poštovani! Prije nešto više od dvije godine suprug je dobio riješenje o nasljeđivanju stana. Stan je pripadao suprugovom ocu. Otac je imao ugovor sa suprugovim djedom o doživotnom uživanju. Interesira me dali postoji neki rok da osoba nije prijavljena na navedenoj adresi da izgubi pravo na doživotno uživanje. Također me interesira na koju osnovu je suprug dobio riješenje, pošto mu je otac preminuo prije devet godina, suprug nije pokrenuo nikakv postupak, niti je znao da navedeni stan uopće postoji. Generalno me interesira dali postoji ikakav način da se makne zabilježba bez djeda, pošto on odbija potpisati. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se djed ne odrekne tog prava svojom voljom, pravo dozivotnog uzivanja prestaje smrcu uzivatelja. Dozivotno uzivanje zato i postoji da ga nitko osim uzivatelja ne moze ponistiti. Ne mora nikad ni zivjeti na toj adresi i vlasnik mora trpiti to uzivanje.

Sud je pokrenuo ostavinski postupak samostalno ili je netko prijavio da postoji imovina, a buduci da je u prvom nasljednom redu i nije se odrekao nasljedstva, naslijedio je taj stan. Nije jasno samo zasto nije pozvan na ostavinsku.

Provjerite i koje tocno pravo (plodouzivanja, uporabe ili stanovanja) je upisano u vlasnicki list pa u zakonu provjerite koja prava i obveze ima suprug, a koja djed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija