Jump to content

Potvrda valjanost oporuke


Martinek

Preporučene objave

Dobar dan,

moja majka sastavila je prije tocno 10 godina vlastorucno oporuku, prem kojo sve nekretnine i pokretnine ostavlja bratu i meni. Da li je pravno valjano, ako ona sada naknadno vlastorucno potvrdi valjanost sadrzaja spomenute oporuke iz 2010. godine, u smislu, ovim potvrdjujem valjanost sadrzaja moje oporuke napisane 2010....itd.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je oporuka napisana po pravilima, nije bitno kad je napisana i ne treba ju potvrdivati. Na internetu mozete pronaci na koje nacine se sve oporuke mogu napisati (rukom, isprintano uz 2 svjedoka, kod javnog biljeznika, na sudu, itd.) i koja su pravila za svaku. Ako je stara poruka napisana po pravilima, sve ok, ako nije, neka napise ponovno kako treba. Oporuka moze biti vise, a uzima se u obzir samo najnovija, ako je napisana po pravilima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru.

Pitanje o naknadnom potvrdjivanju oporuke postavio sam iz razloga sumnje, da brat zeli osporiti oporuku putem nekakvog (cista spekulacija) ugovora o skrbnistvu, buduci da se je sa zenom doselio u kucu i zivi kod majke i vise je puta spomenuo, da po navodima lijecnika majka vise nije uracunjiva itd. Usput zelim spomenuti, da je majka financijski neovisna, zivi od vlastite njemacke penzije.

Kako bih odagnao sumnje i spekulacije (zivim vani i nisam tako cesto u HR) da li je najbolje, da oporuku dam ovjeriti, kako bi se ustanovilo, da li u medjuvremenu nije sastavljeno nesto novo, suprotno oporuci. Jer pretpostavljam, ako oporuku dam ovjeriti kod javnog biljeznika, da se istovremeno i provjerava, da li postoje vec neki dokumenti u vezi s nasljedjem majke, koje je evt. netko predao (ovjerio) bez mojeg znanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Martinek je napisao:

da brat zeli osporiti oporuku putem nekakvog (cista spekulacija) ugovora o skrbnistvu

 

prije 6 sati , Martinek je napisao:

da li je najbolje, da oporuku dam ovjeriti, kako bi se ustanovilo, da li u medjuvremenu nije sastavljeno nesto novo, suprotno oporuci.

Iz vaše objave se može zaključiti da sumnjate kako bi brat mogao sa majkom zaključiti ugovor o doživotnom uzdržavanju, pa shodno tome treba imati u vidu da se nijedan oblik oporuke neće moći suprostaviti zaključenom ugovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je nekakav ugovor vec potpisan, vjerojatno je brat to upisao u vlasnicki list pa provjerite ovdje da li ima kakvih tereta.

Ako nije upisano ili jos nije potpisan ugovor, preporucam da popricate s majkom pa probate vidjeti da li je nesto mozda vec ucinjeno ili planira, ako nikako drugacije onda direktno pitati (buduci da ste ionako htjeli potvrditi oporuku, onda bi otvoreno pricali). Osim sto cete doznati da li je vec potpisala kakav ugovor (ako i je, jos ga stigne i raskinuti), ako joj objasnite da ne zelite vise nego bi Vam pripalo nakon njene smrti, ali ni manje i da ste spremni brinuti za nju bez ikakvih ugovora, onda ce valjda shvatiti da ne treba potpisivati ugovor s bratom.

Ali na kraju, ako ona to zeli, nitko joj ne moze zabraniti. Vi se jedino mozete zaliti da taj ugovor nije potpisan zbog uzdrzavanja (ako je ili bude potpisan), nego da se Vas izbaci iz nasljedstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija