Jump to content

Sanacija zabatnog zida nakon potresa


isidora79@net.hr

Preporučene objave

Poštovani, kuće u nizu, moja kuća je propisano nadograđena prije 20 godina i znatno je viša od susjedne kuće koja se naslanja na moju. Prilikom nadogradnje naše kuće, mi smo prema propisima morali nadograditi i susjedov dimnjak koji se "naslanjao" na naš zabatni zid, a kako bi taj njihov dimnjak bio viši od naše kuće. Ne samo da smo ga nadogradili s punom ciglom (kako se dim. i grade) već smo ga ožbukali i navukli i sep u skladu sa našom kućom kako bi posao bio pošteno odrađen. Ta susjedna građevina prije 5-6 g. mijenja vlasnika (stari vlasnik ju je prodao).

Sada se nakon potresa i taj visoki dimnjak malo odvojio od naše kuće. Novi vlasnik ga odluči srušiti do visine cca. 1 metar, jer dimnjak ionako nije u upotrebi (upotrebljavaju drugi dimnjak koji su napravili nakon kupnje-bez moje suglasnosti). Prilikom rušenja vlasnik nije bio u Zgb već je poznatoj građev. firmi dao nalog da mu to naprave. Radnici koji su ga rušili nisu bili primjereno osigurani, skelu su bez mojeg dopuštenja podigli na način da su moj zabatni zid probušili na 4 mjesta  tiplima kako bi je učvrstili. S obzirom da je dimnjak bio oslonjen na naš zabatni zid taj dio našeg zida ostaje "gol". Uz dosta natezanja, susjed tu golu traku zida (cca. 3-4 m) ipak ožbuka kao i te 4 male rupice od bušenja, ali ne želi navući sep u skladu s postojećom fasadom. Govori da smo mi gradili taj dimnjak, a ne on i da nije dužan ništa napraviti, čak što više daje nam do znanja da bi mi trebali financirati dio troškova sanacije njegovog dimnjaka (jer smo ga mi nadograđivali, a on ga nakon kupovine tak i tak nije koristio već si je napravil drugi-za što nisam sigurna jel ima kakvu dozvolu). Pitanja:

1. da li postoje zakonski okviri temeljem kojih je susjed dužan moju građevinu, a radi sanacije svoje nakon potresa, kompletno dovesti u red i tko mu to može "narediti"?

2. da li sam ja dužna bila obaviti sanaciju tog njegovog dimnjaka ili fin. sudjelovati (podijeliti troškove), što mi je gotovo pa smiješno?

3. da li taj njegov dimnjak sada smije biti niži od visine moje kuće na koju se i dalje naslanja, a bez obzira što nije u upotrebi?

4. da li je po zakonu prije tih nekih 5 god. trebao moju pismenu suglasnost da mu dozvoljavam da sagradi novi dimnjak (stavio je neku cijev na vanjski zid svoje kuće u visini od cca. pola moje kuće  i ponekad nam "njegov dim" u sezoni grijanja smeta)?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, isidora79@net.hr je napisao:

1. da li postoje zakonski okviri temeljem kojih je susjed dužan moju građevinu, a radi sanacije svoje nakon potresa, kompletno dovesti u red i tko mu to može "narediti"?

U biti u ovakovo opisanom slučaju ja ih baš i ne vidim.

, isidora79@net.hr je napisao:

2. da li sam ja dužna bila obaviti sanaciju tog njegovog dimnjaka ili fin. sudjelovati (podijeliti troškove), što mi je gotovo pa smiješno?

Ne.

, isidora79@net.hr je napisao:

3. da li taj njegov dimnjak sada smije biti niži od visine moje kuće na koju se i dalje naslanja, a bez obzira što nije u upotrebi?...4. da li je po zakonu prije tih nekih 5 god. trebao moju pismenu suglasnost da mu dozvoljavam da sagradi novi dimnjak

Ili je dimnjak ili nije, što znaći da ga je trebao sanirati onakvog kakav je bio ili ga cijeloga ukloniti. Naime samo projektiranje, izvedba, uporabljivost, održavanje i drugi zahtjevi za dimnjake su dio propisa o gradnji. Konkretno, postoji Tehnički propis za dimnjake u građevinama donesen temeljem Zakona o gradnji a prema kojem je tehničko rješenje dimnjaka dio glavnog projekta tj. obuhvaćen je arhitektonskim ili građevinskim projektom. Kako se istim, među ostalime, dimnjak projektira tako da ne prouzroči i/ili prenese požar, ne proizvodi buku preko dozvoljene granice prema posebnom propisu te uslijed odvođenja dimnih plinova ne bude ugrožena higijena i zdravlje ljudi, gledajući oba dimnjaka tu bi vjerovatno imala što za reći građevinska inspekcija temeljem zakona o gradnji i tehničkog propisa za dimnjake a vjerovatno i protupožarna temeljem čl. 38 Zakona o zaštiti od požara. Na sve to se nadovezuje i čl.110 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.      

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija