Jump to content
KIKA-01

obustava plaćanja alimentacije

Preporučene objave

Pozdrav svima.. lijepo bih molila pomoć u ime svog rođaka koji ne zna kome bi se obratio za savjet a živi od malih prihoda i nema novaca za odvjetnika pa evo pokušavam i ovdje od vas zatražiti malu pomoć. Situacija je slijedeća: rođak se rastao na Općinskom sudu u Zagrebu u 02/2018.g. On i dalje živi i radi u Zagrebu dok se bivša supruga preudala i sa kćerkom odselila kod drugog supruga u Vinkovce u 3/2019.g.  Rođak je u više navrata pokušao kontaktirati kćerku, međutim od rastave nema nikakvog kontakta s njom jer je ona izašla s mamom iz stana, odselila u Vinkovcer i jednostavno se više nisu javile. Bivša supruga je u 03/2019.g. podnijela na FINU zahtjev za ovrhu na novčanim sredstvima za uplatu alimentacije iako je rođak istu plaćao na vrijeme. Nije podnosio nikakvu žalbu na ovrhu već i dalje plaća alimentaciju putem ovrhe. Kćerka je završila srednju strukovnu školu u 05/2019.g. a punoljetna je postala u 12/2019.g. Rođak ima saznanja da kćer nije nastavila daljnje školovanje, ne radi niti je prijavljena na HZZ a kako u 05.mj. ove godine ističe godina dana od završetka školovanja, rođak moli za pomoć da li imate neki primjer kako se piše zahtjev za obustavu ovrhe na novčanim sredstvima i kojem sudu bi trebao podnijeti zahtjev? Sudu u Vinkovcima gdje živi kćer ili u Zagrebu gdje on živi? Unaprijed puno hvala na pomoći.. lp

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Prije svega treba utvrditi prestanak očeve obveze, a koja je očito utvrđena pravomoćnom sudskom odlukom koja je kasnije majci poslužila kao ovršna isprava za prisilnu naplatu preko Fine. Prema tome, ako raspolažete dokazima da su nastupile zakonski propisane okolnosti koje dovode do prestanka obveza uzdržavanja, tada otac tužbom od nadležnog suda treba zatražiti da se to isto utvrdi tj. da sud donese odluka o prestanku njegove obveze uzdržavanja.  Predmetna tužba se podnosi pred nadležnim sudom prema mjestu prebivališta tuženika, a to je u ovom slučaju dijete.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

poštovana,

zahvaljujem na odgovoru. Otac posjeduje pravomoćno Rješenje o razvodu čiji sastavni dio uključuje i Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u kojem je navedena visina alimentacije koju plaća. Bivša supruga je u svojstvu punomoćnika tada mldb kćerke podnijela Zahtjev za izravnu naplatu novčane tražbine tj. alimentacije putem FINE temeljem Rješnja o razvodu bez obzira što je otac do tada ionako uredno plaćao alimentaciju. Kako je kćer završila srednju školu 23.5.2019.g. bez nastavka daljnjeg obrazovanja a u 12.mj. navršila 18 godina i kako nema nikakovg kontakta između nje i oca, on bi zatražio obustavu ovrhe po računu jer ispunjava uvjete uzdržavanja zaključno sa 23.3.2020.g. Imate li možda kakav primjer tj. podnesak podnošenja žalbe sudu? Još jednom puno hvala na susretljivosti i pomoći... lp  

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovršni postupak se ne može obustaviti bez pravomoćne sudske presude, a do koje će doći temeljem njegove tužbe, kako sam Vam u prethodnoj objavi navela. Znači, otac treba tužbom zatražiti sudsko utvrđenje da ne mora više plaćati alimentaciju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

puno hvala još jednom na brzom odgovoru... mislila sam da možda imate neku šprancu kako se piše takva Tužba.. ne mogu naći na dr. Google.com nikakav primjer... svejedno puno hvala na trudu.. lp :-)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 11 sati , KIKA-01 je napisao:

mislila sam da možda imate neku šprancu kako se piše takva Tužba

Na ovom linku imate šprancu kako tražiti povećanje alimentacije, tako da ju vrlo lako uz prilagodbu sadržaja možete iskoristiti za svoj predmet.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

VELIKOOO HVALAAA još jednom 🤩 sada me još samo muči nadležnost Suda obzirom da je Rješenje o razvodu doneseno na Op.građ.sudu u Zagrebu gdje je obitelj i prebivala 2018.g. U 2019.g. se majka s kćerkom odselila u Vinkovce jer se preudala i tamo je podnijela ovrhu putem FINA Vinkovci ocu koji i dalje živi na istoj adresi u Zagrebu. E sad.. da li pišemo tužbu Sudu u Zagrebu ili u Vinkovce? Svatko kaže različito ... najčešće kažu u Zagreb jer je Rješenje doneseno na Sudu u Zagrebu... pozz

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Borbena7 je napisao:

Predmetna tužba se podnosi pred nadležnim sudom prema mjestu prebivališta tuženika, a to je u ovom slučaju dijete.

Evo odgovor sam Vam već bila navela. Znači, provjerite pri MUP-u (imate pravo na ovu informaciju s obzirom da imate opravdani pravni interes tj. tužbu) gdje dijete ima prijavljeno prebivalište, te tamo podnosite tužbu. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...