Jump to content

dugovi ostavitelja


ivana74

Preporučene objave

ako može molim za pomoć. Prije dvije godina umrla je kćer koja nije bila u braku niti imala djece te se njezina majka jedina prihvatila nasljedstva. 

Za vrijeme ostavinske rasprave nisu se pokazali nikakvi dugovi. Naslijedila je njezin stan. 

Nakon evo dvije do tri godine, počeli su se javljati teleoperateri i ostali s opomenama , da su kao nasljednici dužni podmiriti dug preminule. 

Nije sporno da je majka naslijedila i da odgovara za dugove kao naslijednik koji se prihvatio nasljedstva. Međutim, s obzirom na protek roka od dvi tri godine od ostavinske rasprave, postoji li mogućnost da majka kao nasljednik uloži kakve prigovore ili nešto slično? Ili doista nedvojbeno mora podmiriti dug koji je napravila preminula kćer za života ?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako općenito je nemoguće odgovoriti. Ovisi o svakom pojedinom predmetu za koji Vas potražuju da platite dug. Znači, treba Vam točna informacija - tko, za točno što i na temelju koje isprave traži da podmirite kćerin dug (je li to vjerodostojna isprava ili ovršna; je li ovrha pokrenuta u odnosu na kćer ili nije). Tek uvidom u ove podatke možete znati što Vam je dalje za činiti. Kontaktirajte vjerovnike koji Vas potražuju i tražite ove informacije, pa se javite ako Vam bude dalje zatrebala pravna pomoć. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ponavljam da morate utvrditi za svaki dug u kojoj je fazi postupak.

Zastara se računa od dospijeća računa, pa do pokretanja ovršnog postupka (ovisi o tražbini, pa su rokovi od 1. 3 ili 5. godina), a onda se opet računa od pravomoćnosti ovršne isprave i rok je 10. godina od pravomoćnosti, ali samo ako u tom vremenu ovrhovoditelj ne prekine ovaj tijek zastarnog roka i to svojim pokušajem naplate pred sudom ili drugim ovlaštenim tijelom. Ukoliko ga prekine, tada se ovaj rok računa iz početka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovana , moram ispraviti post na način da pokojna nije imala nikakvu imovinu niti stan. Zabunom sam to napisala. Dakle, majka , sada nasljednica prima opomene na svoje ime za dugove koje je napravila kćer, dok je vrijednost ostavine ukratko nula. 

Da li to znači da je majka kao nasljednica koja se prihvatila nasljedstva, odgovara za obveze koje su nastale do trenutka smrti, iako pokojna nije imala ništa imovine niti bilo kakvu vrijednost?

puno hvala i isprike na krivom početnom postu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tim bolje za majku. Neka im se usmeno ili pismeno očituje da kao njena majka ne može odgovarati za dugove i biti ovršenica u eventualnim ovršnim postupcima tj. da sukladno čl. 139. Zakona o nasljeđivanju odgovara do visine vrijednosti nasljednog dijela, a koji je iznosio 0,00 kn, a što je razvidno iz pravomoćnog Rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija