Jump to content

Isplata regresa kod otkaza


Ivana 1974

Preporučene objave

Regres nije zakonsko pravo, već se rješava ugovorom o radu, Pravilnikom o radu, KU-om ili internim aktom poslodavca, pa odgovor ovisi što se u tim dokumentima kaže po tom pitanju.

Kako je regres pravo koje vežemo uz GO, logika stvari nalaže da, kako bi radnik ostvario pravo na isplatu regresa, mora iskoristiti barem jedan dan GO-a, međutim, neki poslodavci ne slijede to pravilo (u pravilu, iz neznanja). Glede visine regresa, postoje različita rješenja u praksi, neki daju čitav regres, a drugi razmjeran dio regresa (razmjerno trajanju radnog odnosa).

Poanta svega je da morate provjeriti kako je vaš poslodavac riješio ovo pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na vas kao javnog službenika se svakako odnosi Temeljni kolektivni ugovor prema kojem imate pravo na regres od 1500 kn ako ste barem nešto od godišnjeg odmora koristili. Navedeno proizlazi iz slijedećeg:

Čl.59 st.4. TKU-a - "Pravo na regres ima svaki zaposlenik koji u tekućoj godini koristi makar i razmjerni dio godišnjeg odmora. "    

Dakle, kako i G-man sugerira, to bi trebalo značiti makar i jedan dan. A to potvrđuje i mišljenje Povjerenstva nadležnog za tumačenje TKU-a kako slijedi: 

Tumačenje br. 79/19 od 07.veljače 2019. godine
"Za ostvarivanje prava na regres za korištenje godišnjeg odmora, dovoljno je da zaposlenik u tekućoj godini koristi makar i jedan dan godišnjeg odmora."

 

Što se tiče visine regresa primjenjuje se slijedeća odredba:
 
"Čl.4. Dodatka TKU-a - Ugovorne strane su suglasne da će regres i godišnja nagrada za božićne blagdane za 2020. godinu iznositi 1.500,00 kn." 
Obzirom nigdje nema odredbe prema kojoj bi visina regresa ovisila o količini iskorištenog godišnjeg odmora mišljenja sam da bi ste ostvarili pravo na puni iznos makar koristili samo taj jedan dan.
 
Ukoliko imate nekakav granski kolektivni ugovor, možda su tamo uvjeti još povoljniji za vas, pa bi i to trebalo provjeriti, kao i ugovor o radu naravno.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija