Jump to content

Etaziranje visestambene zgrade i parcelizacija okucnice


zzivanazzu

Preporučene objave

Pozdrav, zgrada(visoko prizemlje i 1.kat; po 3 stana na svakom katu) 6 suvlasnika, sa okucnicom.  Idemo u etaziranje kad se ova korona situacija smiri, i parcelizacinu okucnice u 6 dijelova. Jedan suvlasnik radi probleme za sve, pa i ovo. Nas 5 smo se slozili oko podjele okucnice "paralelno stanovima"; donja 3 stana dobiju prvi red u ravnini sa stanovima, odnosno svatko ima direktan pogled u svoj vrt. Gornji kat bi bio isto tako, al u "straznjem redu" okucnice. Po tome bi ta suvlasnica dobila srednji vrt jer je njezin stan u sredini na katu. Ali ona hoce vrt u kutu. Dakle, 5 protiv 1 smo. Culi smo da suvlasnik moze odbit potpisat elaborat/rjesenje. Sto se tada dogadja? Kako se to dogovara i rjesava? Napominjem da je 4 veca stana i dva manja, al smo dogovorili okucnicu podijeliti na jednake dijelove, bez obzira na udio suvlasnistva u % povrsine stanova. Problematicna suvlasnica ima jedan od ta dva manja stana i svoj dio okucnice planira prodat. Molim pomoc od nekog tko zna. Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , zzivanazzu je napisao:

i parcelizacinu okucnice u 6 dijelova.

Ovo baš i neće biti moguće jer je parcelacija sasvim nešto drugo a ne nekakova suvlasnička podjela okučnice. Prema tome, nad tim dijelovima se neće moći niti steći vlasništvo. Eventualno će se moći upisati kao pripadak određenom vlasništvu posebnih dijelova nekretnine (etažiranom stanu) i to u ovom slučaju bih rekao samo ovim stanovima u prizemlju koji imaju direktan pristup na istu, a nekakav udio za ostale stanove na katu kao dogovor u međuvlasničkom ugovoru tko što koristi. Naime, pripadak određenom stanu može biti nešto čvrsto i jasno omeđeno (parkirno mjesto i sl.) ili ako se radi o vrtu, da ima pristup iz toga stana kojem bi kao pripadak bio upisan.

Tako da ne vidim što bi ona tu mogla prodati osim svoga vlasništva posebnog dijela nekretnine (etažiranog stana).   

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, kuzim. Nismo znali da se ne moze upisat vlasnistvo.. nama nije bitno hoce li ona prodavat (iako je sad jasno da nece), nego da nam ne ospori tu podjelu jer se dosta inati bezveze, za sve, i duzna je puno za pricuvu (a ima vise nego mi uredni platise) i pravi probleme oko svega bez razloga. Pa ako mi mozete jos reci moze li se ona protiviti takvoj podjeli koristenja, odnosno.. da se nas 5 slozi oko te podjele "paralelne rasporedu stanova", ona kaze "ne", propada li onda nas plan ili ona mora pristat? Pitam jer jedna susjeda starija gospodja vec 3.put seli divno bilje koje uredjuje, a ta problematicna joj stalno zanovjeta za uredjenje(iako sama ne pridonosi nicime u ili okolo zgrade). Tako je ta bakica vec 3 puta presadjivala bilje i sad je krenula presadjivat na sestinu vrta koji smo digovorili da bi bio "njen", a ova problematicna se javila da ona hoce taj dio. Dakle, ona je jedina kojoj ne odgovara dogovorena podjela, a ne zeli doc na sastanke stanara na dogovor nego mi tako onda izleti s tim svojim inatima i terorizira me porukama(ja sam predstavnik stanara) i nece razgovarat ni sa kim u zgradi. Ne bismo htjeli da to zavrsi na sudu jer je glupost, al s ovim vrtom smo bas poludili i prekipilo nam je. Je li sud jedina opcija ukoliko se ona ne slozi?

uređeno: od zzivanazzu
Jos jedno pitanje.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 12 sati , zzivanazzu je napisao:

Nismo znali da se ne moze upisat vlasnistvo..

Etažno vlasništvo ovlašćuje suvlasnika (etažnog vlasnika) da izvršava sve vlasničke dužnosti i ovlasti na tom etažnom vlasništvu, kao da je samo on vlasnik istog dijela, da s njim raspolaže kako želi te da svakog drugog, pa i ostale suvlasnike, isključi iz upravljanja i raspolaganja istim. Pri tome valja naglasiti da etažni vlasnik nije samovlasnik posebnog dijela nekretnine već je on i dalje suvlasnik, ali glede tog posebnog dijela nekretnine ostvaruje vlasnička ovlaštenja. Pri tome ovakav pripadak tom posebnom dijelu nije samostalna uporabna cjelina da bi mogao biti u samostalnom prometu nego kao takav prati vlasništvo posebnog dijela nekretnine.

prije 12 sati , zzivanazzu je napisao:

Je li sud jedina opcija ukoliko se ona ne slozi?

Je, no moram upozoriti da je pri razvrgnuću suvlasničke zajednice uspostavom etažnog vlasništva, iako je prije bilo drugačijih odluka, ukoliko nema suglasnosti oko istog, sudska presuda ne može nadomjestiti suglasnost suvlasnika (Odluka Vrhovnog suda Rev-916/10 od 8. travnja 2015).  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav na istu temu. Sutra dolaze napokon mjerit za etaziranje. Nastao je drugi problem... u stmbenoj zgradi 6 stanova imamo 4 stana od 50m2 i 2 stana od 40m2. Izracunava li se dio, tj povrsina, vrta koji pripada odredjenom stanu na temepju povrsine stana? Odnosno, je li zakonska praksa da povrsinom veci stanovi "dobiju" i povrsinom vece dijelove vrta-okucnice (pripatke)? Ako da, sto se dogodi ako se manji stanovi ne pristaju na to jer hoce jednaki dio pripatka povrsinom? Ja imam jedan od vecih i meni je ok da svi dobijemo jednako velik dio okucnice. Al znam da nekim drugima nije i da ne zele manjim stanovima dati vise ako ne moraju... hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija