Jump to content

Neisplaćene studentske zarade i solidarne odgovornost


ladyzz

Preporučene objave

Pozdrav! Godine 2013. radila sam preko SC Zagreb za jednu firmu koja je otišla u stečaj, otvorila novu firmu i nastavila uredno poslovati. Riječ je o xxxx trgovinama  s parfemima i sitnim glupostima. Sc je digao tužbu protiv njih. Stečajna masa nije bila dovoljna kako bi se se isplatili svi vjerovnici. No u SC pravilniku piše da oni solidarno odgovaraju za obveze iz studentskih ugovora dok u samom ugovoru stoji odredba da će SC isplatiti studenta tek nakon primljene uplate od strane poslodavca. Nedavno, dakle ove 2020. godine, nakon puno mejlova koje sam povremeno slala -  tražili su me da napišem molbu u kojoj se odričem zateznih kamata i isplatili su mi moj zarađeni iznos nakon gotovo 7 godina. Kolegici koja je radila preko nekog drugog SC-a u Zagrebu (čini mi se sisačkog) ne žele isplatiti plaću iako su ugovor i pravilnik isti kao kod SC-a Zagreb. Zanima me, naravno, tko je tu u pravu? Treba li, zakonski, SC isplaćivati studentima bez obzira na poslodavca te ga tako štiti? Je li vrijedi ono u ugovoru ili i ono u ugovoru plus "nadopune" u pravilniku? Kolike su te zatezne kamate i jesmo li ih se "morale" odreći da bismo dobile isplatu? Nakon koliko nastupa zastara za takva potraživanja? Ovisimo li kao studenti samo o dobroj volji nekog u računovodstvu i moramo li zaista za te naše ionako mizerne zarade posezati za tužbama? Hvala unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebalo bi se primjenjivati to što u Pravilniku piše, jer se radi o kogentnoj podzakonskoj odredbi kojoj se ugovorne odredbe ne bi smjele protiviti. Osim toga, ova odredba iz ugovora ( ako glasi tako kako ste naveli ) ne bi nužno isključivala odredbu o solidarnoj odgovornosti. Naime, SC vas zaista isplačuje tek po primitku  uplate od poslodavca. Međutim, ako poslodavac po dospijeću odbija platiti, te se nadalje pokaže da se naknada ne može naplatiti ( kod vas stečaj ), onda bi svakako trebala vrijediti odredba o solidarnosti. 

Niste se morali odreći kamata. Međutim, možda ste vi ovdje na kraju čak dobro i prošli jer bi se ovdje moglo raditi o zastari obzirom na protek od 5 godina ako se ne varam, iako je pitanje od kojeg točno trenutka teče zastara..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija