Jump to content

Predugovor / kapara / kredit


jurajperak

Preporučene objave

Pozdrav

Dakle pregledan je stan koji zadovoljavao potrebe te koji je kaparen nakon potpisa predugovora. Stan je imao otkup nekakav u iznosu 20.000kn koji su se prodavatelji obvezali riješiti te predočiti ZK izvadak na vrijeme. Predan je zahtjev za kredit u cjelom iznosi jer svojom placom se može financirati sve te je prošla procjena koja je procjenila stan na 15.000€ više nego je cijena u predugovoru. Tu sad nastupa corona, banka smanjuje prvo odnos traženog kredita i procjena na 1:1.18 sto znaci da max mogu dobiti kredita 3000€ manje nego sam tražio. Ok na prvu ajde, dat cu iz svojih financija 3000€. Sad su odbili kredit jer nisam naveo diners a pitao sam da li treba prijaviti rekli su da ne te da mi poslodavac sad mora dati pisanu izjavu da nece smanjivati place i dati otkaz. Sad sve ispočetka. Stavio sam rok od 6 mjeseci da sve riješimo pa imam vremena. 

 

Pitanje je ukoliko se što još zakomplicira te ostanem bez kapare da li ju imam pravo dobiti ili ne? Jer u ovom svemu sam najmanje ja kriv :(

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 Iz vašeg teksta nisam siguran koji je pravi razlog odbijanja, no generalno u normalnim okolnostima rizik neodobrenja kredita nakon potpisivanja predugovora bi trebao biti na kupcu, pa takvo neodobrenje u pravilu vam ne bi dalo pravo na povrat kapare ( osim ako nije drukčije ugovoreno u predugovoru ).

Dakle ako ne uspijete to riješiti ni na koji način pa pisanim putem pozovete prodavatelja na raskid predugovora te povrat kapare, a on je odbije vratiti, pravo na povrat bi ste jedino imali kad bi u sudskom postupku pokrenutom radi raskida ugovora i povrata kapare uspjeli dokazati da je odbijenica kredita odnosno vaš odustanak od ugovora izravno prouzrokovan corona virusom kao izvanrednom i nepredvidivom okolnosti. 

Ako na kraju i neuspijete riješiti to s ovim kreditom, vidite da aneksom predugovora malo odgodite rok, pa eventualno probate s drugim kreditom ukoliko ste u mogućnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 29 minuta, Borbena7 je napisao:

Imate li kakvih dodatnih odredbi vezani upravo za kaparu, a koje ste potpisali?

Da, 

Prodavatelj je ovlašten zadržati kaparu ukoliko kupac odustane od sklapanja glavnog ugovora odnosno ukoliko je odgovoran za prestanak ovog ugovora. Poslao sam ja sad upite i u druge banke. Kreditno sam sposoban, nikad bio u minusu, nemam kredita, ok placa, dobra primanja ali bas sam naletio na orah...

uređeno: od jurajperak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 52 minuta, jurajperak je napisao:

Prodavatelj je ovlašten zadržati kaparu ukoliko kupac odustane od sklapanja glavnog ugovora odnosno ukoliko je odgovoran za prestanak ovog ugovora. 

Da, klasično. Po navedenom bi imali pravo zadržati kaparu. Treba proučiti ugovor s bankom i njegove odredbe u slučaju izvanrednih okolnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija