Jump to content

ostavinski postupak


iva_P

Preporučene objave

Pozdrav, pokušat ću ukratko, te bih molio savjet.

Predmet je ostavinski postupak po smrti roditelja. Iza roditelja ostalo je dvoje djece, iz dva braka koji do smrti roditelja nikada nisu kontaktirali. Nisam siguran što sve čini ostavinsku masu, ali znam da dio ostavinske mase čini polovica kuće koju dijeli sa suprugom iz prvog braka, te pretpostavljam da isto predstavlja i ukupnu imovinu ostavitelja. Ta kuća je predmet upita. Ostavitelj 25 godina nije bio u predmetnoj kući niti uložio išta u istu. Zbog nasilja nad bivšom suprugom za vrijeme trajanja braka i nakon nekoliko puta je privođen, te mu je izrečena zaštitna mjera zabrane približavanja koju je više puta kršio. Također, alimentaciju za dijete iz prvog braka nikada nije plaćao niti je imao ikakvog kontakta s istim, te unatoč savjetima socijalne službe zbog opravdanog straha od nasilja tužba zbog neplaćanja alimentacije nikada nije podnesena (sada je duboko u zastari). Ukoliko nisam naglasio u predmetnoj kući živi supruga iz prvog braka. Sa 99 postotnom sigurnošću mogu reći da ostavitelj iza sebe nije ostavio oporuku. 

Koje su mogućnosti u ovom slučaju i što napraviti? Također bih naglasio da bi nasljednik radije isplatio odvjetnika nego polubrata.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate utvrditi što je sve predmet ostavinske mase tj. što je sve ostavitelj imao u svome vlasništvu ili suvlasništvu u trenutku smrti. A nakon toga do ostavinske rasprave se zajedno sa ostalim nasljednicima možete dogovoriti oko podijele imovine ili istu možete prepustiti javnom bilježniku na toj ostavinskoj raspravi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija