Jump to content

Covid-19 i uzimanje godišnjeg odmora


Vizigot

Preporučene objave

Znači stvar je ovakva. Svi smo bili poslani doma 19.03.2020. zbog epidemije koronavirusa.Poslodavac je primao poticaj od države za plaće.to je sve ok. Plaće su redovito isplaćene. Međutim,počeli smo raditi 27.04.2020. da bi poslodavac došao s odlukom da se radi jedan dan cijeli dan (10 sati) drugi si slobodan.dvoje nas je u dućanu.pa bi se mijenjali. Satnica bi bila 30 sati tjedno što je 10 sati manje u tjednu, a na mjesec i 40 sati. Drugo, poslodavac želi uzeti godišnji odmor za sve ove dane koje smo bili doma po naputku države, znači 39 dana.

1. Pitanje: što je s manjkom sati od ovog novog radnog vremena? Da li ćemo morati odraditi te sate jer to nije naša odluka već odluka poslodavca?

2. Pitanje: da li poslodavac smije uzeti godišnji od ovih dana koje smo prisilno (covid-19) bili doma?

Molim vas odgovor.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Po meni, poslodavac bi trebao napraviti novi raspored radnog vremena (formalnom odlukom) tako da tu ne bude zakidanja radnika.

2. Tu se još lome koplja, pogotovo u iščekivanju posebnog zakona iz radno-pravne domene za vrijeme izvanredne situacije, ali izgledno je da će zakon biti više u prilog poslodavcu. Imajte na umu kako ni poslodavac nije kriv za trenutnu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne čeka se nikakav posebni zakon za "uzimanje godišnjeg" - poslodavac može radnika poslati na GO ako radnik ima još neiskorištenog godišnjeg od prošle ili za ovu godinu. Ne određuje radnik kad će ići na GO, nego poslodavac. I državne službenike šalju na "prisilne" godišnje, pa onda razmislite kolike su šanse da se to ne smije.

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A gdje sam ja to naveo da se čeka "poseban zakon za uzimanje godišnjeg"? Nemojte mi stavljati u usta riječi, koje nisam izrekao.

Radi se o tzv. (radni naziv) "Zakonu o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19", koji će omogućiti (prema najavama) privremeno derogiranje mnogobrojnih odredaba aktualnog Zakona o radu (većinom na štetu radnika), među inim, prema meni dostupnim informacijama, spominje se derogiranje odredaba čl. 85. st. 1. i 4. Zakona o radu, koje se tiču obveza poslodavca glede određivanja GO-a, pa se ne bih složio s vašom paušalnom ocjenom, kako je to posve irelevantno i bez ikakvih ograda po poslodavca. Ako disponirate drugačijim informacijama, dapače, demantirajte me.

Slažem se, doduše, kako u ovoj izvanrednoj situaciji, u kojoj su mnogi ljudi ostali bez posla, čovjek mora biti sretan što on/a nije među njima, a teret krize, koja će uslijediti neminovno, morat će se dijeliti i među radnicima i poslodavcima (te koliko je to moguće i dopustivo, državom).

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U redu, napisao si: "u iščekivanju posebnog zakona iz radno-pravne domene za vrijeme izvanredne situacije".

Čak i da se nešto slično izglasa u budućnosti, nikakav propis neće vratiti GO koji će poslodavac SAD uzeti radniku. I na koje ima poslodavac pravo. Nitko nije zadovoljan time, mislim, od radnika, ali pitao je čovjek ono što ga muči trenutno.

Meni inače nije jasno otkud čak 39 dana GO-a, pretpostavljam da je to GO za 2019.(neiskorišteni) i 2020. zajedno.

uređeno: od hetta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija