Jump to content

Kosnja trave


Orion1

Preporučene objave

Pozdrav. Muz je nasljedio kucu u selu od pokojnih roditelja. Kucu smo koristili kao vikendicu, da bi je zadnje tri godine dali u prodaju. Kuca se nalazi na uglu dviju javnih ulica. Parcela je veličine 70mx16m. Sa strane svake ulice, ostavljen je zemljisni pojas sirine s uze strane 3m, a s duze strane 5m,u koji ulazi i jarak za skupljanje meteorne vode,dubok oko 60 cm. Nepisano pravilo u selu je da svako pred svojom kucom pokosi??Muž je kosio tu bankinu, ciji je vlasnik lokalna samouprava oko 20 godina. Posto smo ostarjeli, a i tesko je taj jarak kositi, muz je zadnje tri godine placao susjedu nek on pokosi. Pismeno smo se obratili Opcini, za ispomoc, ali odgovora nema vec dva mjeseca. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cesta je u selu, nerazvrstana. Vlasnik je lokalna samouprava. Kad su susjedi prekrivali krov stavili su na bankinu crijep i drugi dan je dosao komunalni redar, upozoriti ih, da maknu crijep. Velim nepisano pravilo je, da svatko pred svojom kucom pokosi (svi imaju 16m sirine). Svi presutno kose godinama, i moj muz je godinama kosio. Malo je gundjao, da je vec dvije kosilice unistio na tom jarku, ali sad smo ostarjeli. I pitam se, zasto bi morali plačati susjedu i za kosnju te bankine, koja je javna, zelena povrsina u vlasnistvu lokalne zajednice. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate pronaci opcinsku odluku o komunalnom redu ili nesto slicno tome gdje opcina odreduje tko i sto treba odrzavati. Najcesce je to da vlasnici ispred svojih kuca moraju zimi ocistiti nogostup od snijega i leda i pokositi zeleni pojas. Ako je to tako odredeno i kod Vas, onda morate naci nacin da postupate prema tome. Ali dobro da ste upitali opcinu za pomoc, probajte pitati ponovno.

Imate li saznanja kako to rade drugi susjedi koji isto zbog godina, bolesti i sl. nisu u stanju odrzavati svoj dio?

uređeno: od miroslav6
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što Miroslav piše, kod takvih vrsta cesta posebnom odlukom JLS-a (grada ili općine) određeno je da su vlasnici nekretnine uz cestu dužni istu i uređivati.

E, sad, ako nisu više u mogućnosti to činiti, onda bi trebalo vidjeti sa JLS-om što se može napraviti po tom pitanju ili ako ima djece da se to prepusti njima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Provjerila sam ja u Odluci o komunalnom radu Grada, nigdje ne pise, da smo mi duzni kositi travu, vec piše u clanku 56.da oni odrzavaju javne, zelene povrsine i kosnju trave. Nema tu nikakvog nogostupa, to je zastitni, zeleni pojas pokraj  javne ceste, vjerojatno predvidjeni u buducnosti, za prosirenje ceste ili nogostup. Sad se svi, i pjesaci i automobili krecu po cesti, po asfaltu. Na žalost djeca su nam u inozemstvu. Susjedi se ne bune, jer svi imaju samo uzi dio za kositi. A nama sad to kaj se kosi oko dvorista (izvan ograde), dodje u m2, skoro ko cijelo dvoriste. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija