Jump to content

Donacija udruge od strane firme


malistw

Preporučene objave

Po mom mišljenju, radilo bi se o ugovoru o darovanju, za koji se načelno ne traži poseban oblik (iznimke su nekretnine za koje se traži pisani oblik te oblik JB akta ili solemnizirana privatna isprava, koji se traži samo ukoliko ne postoji prava predaja dara u posjed obdarenika, što vjerujem kod vas neće biti slučaj budući ćete predati opremu direktno odgovornim ljudima udruge). Stoga sam mišljenja da vam je pisani oblik dovoljan.

Ako vas zanima ekonomski aspekt priče, možete vidjeti sljedeća dva linka -

link1 (dio o poklonima i donacijama)

link2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na odgovoru

Postoji li razlika između ugovora o darivanju i ugovora o donaciji?

nadalje, udruga koja prima domaciju, jeli dužna ti donaciju (laptope). prikazati kroz svoje knjige ili sl? i na kraju jeli firma koja daje takvu donaciju dužna i na koji nacin provesti to kroz knjige.

ispricavam se ako postavljam glupa pitanja ali potrebni su mi odgovori

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U biti, naš pravni sustav ne poznaje strogo formalno pojam "ugovora o donaciji". Najbliže tome je ugovor o darovanju, kojeg regulira Zakon o obveznim odnosima, zato sam i sugerirao takvu vrstu ugovora. Ajmo reć ovako - donacija je specifična varijanta darovanja, međutim (zasad) nije posebno regulirana.

Glede ovih drugih pitanja, ona više spadaju u računovodstveno-knjigovodstvenu shemu, s kojom, nažalost, nisam upoznat, zato sam vam i dao linkove, gdje se to donekle pojašnjava. Međutim, vi se u svakom trenutku slobodno obratite vašoj Ispostavi Porezne uprave i tamo možete dobiti provjereni podatak glede onoga što vas zanima. Moja pretpostavka bi bila da odgovarajuća obveza postoji budući se ili radi o imovini pravne osobe (pa se mora otpisati ili što već) ili će pravna osoba posegnuti u svoj "džep" da kupi opremu i zatim daruje (u kojem slučaju morate pravdati izlaz novčanih sredstava), a baza svega bio bio ugovor o darovanju. No, to je samo moja pretpostavka.

Bez brige, nema glupih pitanja, postoje samo glupi odgovori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija